Fiscale audit eenmanszaak vs vennootschap (+Video)

Met deze kosteloze audit berekent u binnen 1 minuut of u kan besparen op uw belastingen.

Wat kan u verwachten?

 • Uw ongekende opportuniteiten in kaart gebracht
 • Een PDF met financieel advies recht in uw mailbox
 • Uw belastingen helder en duidelijk gemaakt
 • Een stappenplan om het maximale vermogen op te bouwen

Bereken uw voordeel

Vul deze kosteloze audit in en ontdek uw mogelijkheden.
Kommagetallen afronden naar boven.
Leuk dat u de tijd hebt genomen om uw belastingdruk in kaart te brengen! Er werd een PDF naar uw e-mailadres verstuurd.

Indien u deze niet hebt ontvangen, kijk in uw spam- en reclamefolder.

Met succesvolle groeten,

House of Finance
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Beslissen welke rechtsvorm er het beste past bij een bedrijf is voor veel beginnende ondernemers een moeilijke knoop om door te hakken. Door het invullen van de QuickScan ontdekt u welk van de twee ondernemingsvormen het beste is voor uw situatie.

In het onderstaande artikel leggen we de verschillen tussen de eenmanszaak en de vennootschap uit en welke invloed deze keuze op uw bedrijfsvoeren heeft.

In de onderstaande video ontdekt u alvast wat een financieel architect met meer dan 15 jaar ervaring denkt over de vraag "eenmanszaak of vennootschap?".

Betekenis eenmanszaak uitgelegd

Een eenmanszaak is de meest gebruikte ondernemingsvorm in België en wordt voornamelijk gebruikt door freelancers, bijberoepers en zelfstandigen die een activiteit uitoefenen waar ze zelf eigenaar zijn van hun bedrijf.

Het contradictorische aan de eenmanszaak is dat u wel medewerkers kan hebben. Denk maar aan extra personeel voor uw aannemersbedrijf of misschien hebt u wel een meewerkende echtgenote.

Bij een eenmanszaak is er geen scheiding tussen uw bedrijfsvermogen en uw persoonlijk vermogen. Dat betekent dat u dus met uw volledige vermogen instaat voor de schulden van uw bedrijf.

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

De voordelen van de eenmanszaak zijn dat u op een makkelijke manier u eerste stappen kan zetten als ondernemer. Het is de meest eenvoudige rechtsvorm om op zelfstandige basis te beginnen. Het is makkelijk en goedkoop op te starten, u hebt ook geen startkapitaal nodig. Het aanvragen van een ondernemingsnummer en eventueel btw-nummer volstaat om te starten met uw eerste eigen bedrijf.

Ook uw boekhouding is erg eenvoudig. Als kleine onderneming kan u kiezen voor een vereenvoudigde boekhouding. Als enige eigenaar van het bedrijf is het nemen van beslissingen ook makkelijker dan wanneer u met alle partners tot een overeenkomst moet komen.

Voordelen opgesomd:

 • Eenvoudig op te starten;
 • Geen startkapitaal vereist;
 • Slechts één eigenaar die beslissingen neemt;
 • Beperkte boekhoudkundige verplichtingen.

Wat zijn de nadelen van een eenmanszaak?

De nadelen van de eenmanszaak zijn gebaseerd op de fiscale mogelijkheden die u wel heeft binnen de vennootschap maar niet binnen de eenmanszaak. Bij een eenmanszaak is er geen onderscheid tussen uw privévermogen en uw bedrijfsvermogen, dit wilt zeggen dat u met uw persoonlijke vermogen instaat voor eventuele schulden.

Het belangrijkste nadeel echter is dat er geen mogelijkheden zijn om de winsten op een fiscaal vriendelijke manier uit de onderneming te halen, de winsten komen automatisch in uw privé vermogen terecht en zijn automatisch onderhevig aan de personenbelasting.

Bij een vennootschap kan u beroep doen op 14 verschillende optimalisatietechnieken die resulteren in een persoonlijke belastingvoet van maximaal 32%.

Dit resulteert in het algemeen voor een hoger belastingpercentage bij de eigenaars van eenmanszaken. Met behulp van de bovenstaande Quickscan ontdekt u welk van de twee ondernemingsvormen het beste is voor uw situatie.

Nadelen opgesomd:

 • Grotere financiële risico's;
 • Hoger belastingpercentage voor eigenaar;
 • Volledig aansprakelijk voor gemaakte schulden;
 • Geen mogelijkheid tot aandelen uitgeven/verkopen.

Betekenis vennootschap uitgelegd

Een vennootschap is een type onderneming die een eigen rechtspersoonlijkheid heeft. Dat betekent dat u niet als persoon verantwoordelijk bent voor eventuele schulden, maar dat het bedrijf verantwoordelijk is en dat dat deze eigen rechten en plichten heeft. Het vermogen van de onderneming staat volledig los van uw persoonlijk vermogen.

De verschillende vennootschapsvormen in België zijn:

 1. Naamloze vennootschap (NV)
 2. Besloten vennootschap (BV)
 3. Coöperatieve vennootschap (CV)
 4. Vennootschap onder firma (VOF)
 5. Commanditaire vennootschap (CommV)
 6. Maatschap

Wat zijn de voordelen van een vennootschap?

Eén van de voordelen van de vennootschap is dat uw privévermogen los staat van het vermogen van uw onderneming. Bij een faillissement kunnen uw persoonlijke bezittingen dus niet aangeslagen worden.

Een groter voordeel is dat uw winsten niet automatisch aan uw persoonlijk vermogen worden toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat u gebruik kan maken van 14 optimalisatietechnieken die resulteren in een maximale belastingvoet van 32%. Deze technieken kan u enkel gebruiken binnen de vennootschap.

Ook kan u de vennootschap opstarten met meerdere partners, kiezen voor het uitgeven van aandelen en heeft u de mogelijkheid om reconstitutie toe te passen.

De voordelen opgesomd:

 • Privévermogen staat los van de onderneming;
 • Opstarten mogelijk met meerdere partners;
 • Eigenaar kan aandelen uitgeven/verkopen (BV, NV);
 • Makkelijker om kredieten te verkrijgen;
 • Optimalisatietechnieken waarbij u maximaal 32% belasting betaalt op uw winsten;
 • Mogelijkheid om vastgoed te kopen op naam van de onderneming.

Wat zijn de nadelen van een vennootschap?

Eén van de nadelen is dat het opstarten van de vennootschap omslachtiger is dan bij een eenmanszaak. Het verschil tussen een eenmanszaak of vennootschap is dat u hier allereerst een startkapitaal voor nodig hebt en u een financieel plan moet kunnen voorleggen.

Verder is de boekhouding ook een stuk ingewikkelder waardoor u hoogstwaarschijnlijk beroep zal moeten moeten doen op een boekhouder of accountant. Dit maakt dat het opstarten meer tijd, energie en geld zal kosten waardoor het risico dat u loopt bij de start van uw zelfstandige carrière aanzienlijk groter is.

De nadelen opgesomd:

 • Hoger startkapitaal nodig;
 • Financieel plan vereist;
 • Meer opstartformaliteiten;
 • Boekhoudkundig een stuk complexer dan eenmanszaak.
 • Meer tijd, energie en kopzorgen;

Kiezen voor een eenmanszaak of vennootschap?

Er zijn verschillende factoren waar u rekening mee moet houden als u de keuze maakt tussen een eenmanszaak of vennootschap. Een niet onbelangrijke factor is de aansprakelijkheid.

In mensentermen: wie draait er op voor de schulden bij een faillissement? Bij een eenmanszaak staat u volledig in met uw hele vermogen, terwijl dit privévermogen met een vennootschap beschermd is.

Een tweede factor waar u zeker rekening mee moet houden is de personenbelasting. Indien u onderneemt vanuit een eenmanszaak dan zullen uw winsten automatisch aan uw privé vermogen worden toegevoegd, dit betekent dat uw winsten automatisch de onderstaande personenbelasting passeren:

Personenbelasting Progressieve belastingtarief voor Belgische inwoners
Inkomensschijf Tarief belasting
Schijf 1 Van € 0,01 tot € 13,540 25%
Schijf 2 Van € 13,540 tot € 23,900 40%
Schijf 3 Van € 23,900 tot € 41,360 45%
Schijf 4 Meer dan € 41,360 50%

Over het algemeen kan u stellen dat op het moment dat u in schijf 2 terecht komt, u beter kan overstappen naar een vennootschap en slechts 32% belastingen betalen om gelden van uw vennootschap naar uw privé vermogen te loodsen.

Verschil eenmanszaak of vennootschap qua personenbelasting?

Het verschil tussen een eenmanszaak of vennootschap qua personenbelasting is onbestaand. Beide zijn onderhevig aan dezelfde progressieve personenbelasting voor gelden die naar uw privé vermogen overgezet worden.

In het slechtste geval kan u dus 50% belastingen betalen op merendeel van uw winsten. U snapt dat dit een groot verschil is tussen een eenmanszaak en vennootschap en een belangrijke reden waarom ondernemers later alsnog overschakelen naar een vennootschap.

In de onderstaande video kan u een casestudy zien van een klant van ons.

Hier verlaagde wij de belastingfactuur met €38.737,36 door het overschakelen naar een vennootschap en het gebruik van 14 optimalisatietechnieken.

Kiest u als beginnend ondernemer beter voor een eenmanszaak of vennootschap?

Veel starters krijgen het advies om te beginnen als een eenmanszaak als ze aan de voorwaarden voldoen. Wie gelezen heeft over het verschil tussen een eenmanszaak en een vennootschap zal merken dat een vennootschap voordeliger is, maar een eenmanszaak eenvoudiger is om op te starten.

Een eenmanszaak maakt de stap van particulier naar ondernemer makkelijker om te zetten. Maar toch kan u beter zo snel mogelijk in gesprek gaan met een financieel adviseur om te kijken of u niet beter naar een vennootschap kan overschakelen.

De gemiddelde eenmanszaak betaalt 10.000€ meer belastingen dan de gemiddelde vennootschap, met dezelfde bruto inkomsten.

Wanneer u dit bedrag jaarlijks zou beleggen, en bekijkt over 10 - 20 - 30 - 40 jaar, dan spreken we over miljoenen euro's aan gemist vermogen door te lang in een eenmanszaak te blijven.

Door het invullen van de QuickScan komt u te weten of u beter kan kiezen voor een eenmanszaak of vennootschap, hoeveel u dat zou opleveren per jaar en hoeveel deze besparing u zou kunnen opleveren indien u beslist om deze te beleggen.

Overstappen van eenmanszaak naar vennootschap?

Er is een groot fiscaal verschil tussen een eenmanszaak en een vennootschap. Bij deze laatste betaalt u een pak minder belastingen omdat u de gelden op een fiscaal vriendelijke manier uit de onderneming kan halen. Net daarom is het vaak interessant om naar een vennootschap over te stappen, ondanks dat dit meer administratieve taken vereist.

Gebruikt u uw volledige winst als loon en houdt u op het einde van de rit weinig over? Dan is de kans groot dat u beter wacht met het overstappen naar een vennootschap.

Als u een onderneming wilt oprichten en een financiële partij zoekt die met u meedenkt, weet dan dat u altijd bij ons terecht kan. Wij helpen ondernemers met de opstart van hun onderneming, het optimaliseren van hun bedrijfsvoeren en het maximaliseren van hun vermogen.

Contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Roberto Musardo die naar de camera kijkt

Hoeveel bedraagt de personenbelasting?

Personenbelasting (Eenmanszaak of vennootschap) Tarieven personenbelasting (eerste €9.050 is belastingvrij)
Inkomensschijf Belastingvoet Effectieve Belasting
€ 0 - € 13.870 25% € 1.205
€ 13.870 - € 24.480 40% € 5.449
€ 24.480 - € 42.370 45% € 13.499,50
Vanaf € 42.370 50%

Hoe moet ik een eenmanszaak oprichten?

Een eenmanszaak oprichten is de makkelijkste manier om een ondernemer in Vlaanderen te worden:

 1. Open een bankrekening bij een bank naar keuze;
 2. Kies de locatie van de eenmanszaak (bij u thuis of op een kantoor);
 3. Ga langs bij een sociaal secretariaat zoals Xerius, Liantis of Acerta;
 4. Vraag het ondernemingsnummer aan;
 5. Vraag de correcte vergunningen en verzekeringen aan;

Hoe moet ik een vennootschap oprichten?

Een vennootschap oprichten heeft heel wat administratieve formaliteiten:

 1. Stel een financieel plan op;
 2. Vraag een zakelijke bankrekening aan en stort het startbudget;
 3. Ga langs bij een financieel adviseur zoals House of Finance om gebruik te maken van alternatieve verloningsmogelijkheden die uw belastingen verder verlagen;
 4. Vraag de correcte vergunningen en verzekeringen aan;
 5. Breng de statuten in orde (identiteit oprichters, naam en doel van de vennootschap, datums algemene vergaderingen);
 6. Stel een oprichtingsakte op en dien deze in bij een registratiekantoor van het FOD financiën;
 7. Leg een aandelenregister aan;
 8. Meld u aan bij het UBO register (https://financien.belgium.be/nl/E-services/Ubo-register).

Hoeveel kost een eenmanszaak oprichten?

Een eenmanszaak oprichten kost gemiddeld tussen de €250 en de €750. Dit bedrag is afhankelijk van de sociale bijdrage die betaald moeten worden. Deze zijn in het begin gebaseerd op uw geraamde inkomsten, de inkomsten die u denkt te zullen hebben.

Hoeveel kost een vennootschap oprichten?

Een vennootschap oprichten kost gemiddeld tussen de €1.000 en €2.500 en is duurder dan het oprichten van een eenmanszaak. Dit is het resultaat van complexere opstartformaliteiten en de beperkte aansprakelijkheid die gepaard gaat met het oprichten van een vennootschap.

Advies bij oprichten eenmanszaak

 1. Start met het creëren van een ondernemingsplan;
 2. Doe een marktonderzoek en bepaal wie uw klanten zijn;
 3. Ontwikkel uw bedrijfsstrategie en zoek een manier om uw klanten te bereiken;
 4. Bedenk een catchy bedrijfsnaam;
 5. Laat een website bouwen of bouw er zelf een met behulp van Wix, Drupal, Webflow of Wordpress;
 6. Maak een zakelijk account bij de verschillende social media bedrijven (Facebook, Instagram, Youtube, Twitter);
 7. Wordt klant bij een erkend ondernemingsloket zoals Xerius, Liantis of Acerta;
 8. Regel alle kredieten en verzekeringen die voor u van toepassing zijn;

Bonus: Indien u zeker bent dat u meer dan €50.000 bruto inkomsten per jaar zal hebben (medische beroepen), ga dan eerst in gesprek met een financieel adviseur om een vennootschap te bespreken. Financieel adviseur Columbus Group is gespecialiseerd in medische beroepen en zal u helpen om jaarlijks minimaal €4.000 minder belastingen te betalen.

Advies bij oprichten vennootschap

 1. Volg eerst de bovenstaande 8 punten bij advies bij oprichten eenmanszaak (Deze zijn ook van toepassing op de vennootschap)
 2. Denk goed na over de statuten (Met wie start u de vennootschap en hoeveel inzeg, aandelen krijgt ieder)
 3. Ga op zoek naar een goede boekhouder/accountant met ervaring in uw branche;
 4. Zorg ervoor dat u voldoende financiële ademruimte heeft;
 5. Ontwikkel een toekomst- en vermogensplan.
 6. Zorg dat u gebruik maakt van de 14 optimalisatietechnieken om op een fiscaal vriendelijke manier geld uit de onderneming te halen.

Bonus: House of Finance is een FSMA erkende financiële instelling voor ondernemers die het maximale vermogen uit hun carrière willen halen. Door middel van advies, opleiding en begeleiding, helpen wij u met het nemen van financiële beslissingen zodat uw vermogen exponentieel groeit en u het minimum aan risico's loopt. Op die manier wordt uw echt potentieel zichtbaar en kan u zich 100% focussen op uw bedrijfsvoering. Samen verankeren we de toekomst van uw onderneming, uw vermogen en uw familie.

Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op