Financieel advies voor managers en ondernemers

Elke ondernemer heeft weleens vragen over hun financiële situatie en is toe aan deskundig financieel advies. De ervaren financieel adviseurs uit ons kantoor helpen u graag bij al uw vragen over verzekeringen, hypotheken en andere financiële vraagstukken.

Bryan en Ilarie die uitleggen wat financieel advies is

Met de hulp van onze experten krijgt u pas echt inzicht in uw financiële situatie. Samen maken we het onbenut en onbekend potentieel zichtbaar en vechten we voor iedere euro die u te veel aan belastingen betaald.

Wat is financieel advies?

Financieel advies is advies dat gaat over alle vraagstukken die met financiën te maken hebben, van verzekeringen tot aan hypotheken en pensioen. U wilt bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten voor uw nieuwe woning, of u bent van plan om als zelfstandige aan de slag te gaan. Het gaat over:

 1. Advies over beleggingen;
 2. Advies over vastgoedinvesteringen;
 3. Advies over kredieten;
 4. Advies over verzekeringen;
 5. Advies over bedrijfsoptimalisaties;
 6. Advies over pensioenen;
 7. Advies over successie.

Als toekomstig bedrijfsleider is het belangrijk om de juiste keuzes te maken en te kijken wat er financieel allemaal mogelijk is.

Een verkeerde beslissing kan u namelijk al snel duizenden euro’s kosten, dat zou zonde zijn. Raadpleeg daarom altijd financieel advies bij een expert.

Wat doet een financieel adviseur?

Een financieel adviseur helpt zowel particulieren als bedrijven over verschillende geldzaken. Zo helpt die u aan producten zoals een hypotheek of een spaarrekening en stelt hij of zij financiële plannen op.

Door een financieel expert onder de arm te nemen krijgt u beter inzicht in uw financiën, weet u wat u opzij moet leggen en welke aankopen of investeringen er mogelijk zijn.

Welke financiële adviseurs zijn er?

Verzekeringsadviseur: dit gaat over verzekeringen. De adviseur geeft advies over de verschillende verzekeringen die er zijn en welke het beste is voor uw situatie.

Hypotheekadviseur: van plan om een nieuw huis te kopen? Dat is altijd een grote en spannende investering. De adviseur helpt u aan de juiste hypotheek en kijkt naar de financiële mogelijkheden.

Beleggingsadviseur: de adviseur geeft u in dit geval concreet advies over beleggen en legt u de risico’s uit.

Bedrijfsadviseur: de adviseur optimaliseert de structuur van uw bedrijf, personeelskosten en loon.

Als financiële architecten zijn wij verantwoordelijk voor onder andere:

Zorgplicht naleven: Wij zijn een expert op het gebied van geldzaken. Wij adviseren al meer dan 10 jaar cliënten over grote financiële beslissingen.

Financiële plannen opstellen: ondernemers hebben graag een beter inzicht in de financiële situatie van hun onderneming. Misschien wilt u als bedrijfsleider een managementvennootschap starten? Of een nieuw kantoor kopen? U gaat dan samen met onze financieel architect kijken wat hiervoor nodig is, wat de verwachte omzet zal zijn en of het plan financieel haalbaar is.

Adviseren bij producten: denk aan advies over hypotheken, leningen, verzekeringen of spaarrekeningen. Als financieel adviseurs weten we als geen ander de financiële situatie van de klant en kunnen we gericht advies geven bij het afnemen van financiële producten die relevant zijn.

Kortom, adviseren over van allerlei geldzaken.

Kosten financieel advies

Financiële experten moeten altijd transparant zijn over de kosten die een klant kwijt zal zijn voor het advies. Het kan per adviseur en per dienst sterk verschillen hoeveel deze kosten zijn.

Als u uw heel onderneming laat optimaliseren en de adviseur werkt met een vast bedrag, zal dit uitkomen op een bedrag tussen de € 1.500 en € 3.000.

Worden de kosten van de financiële expertise op basis van uurtarief berekend? Dan kunt u uitgaan van een uurtarief tussen de € 75 en € 150.

Bij een volledig financieel advies zijn de de kosten natuurlijk hoger dan wanneer u alleen bemiddelingskosten bij een hypotheek betaalt.

De hoogte van de tarieven hangen bovendien af van de jaren ervaring van de financieel architect. We adviseren u om de kosten van de financiële expertise bij verschillende adviseurs te vergelijken. Lees daarbij ook de openbare reviews van klanten.

Door te lezen wat andere klanten over de adviseur vermelden, krijgt u al een beter beeld met wie u te maken heeft. Stel daarnaast de juiste vragen tijdens het gesprek. U zoekt een financieel expert met passie voor het vak en die op de hoogte is van het laatste financiële nieuws en de laatste ontwikkelingen. Het kostenplaatje is slechts één aspect om rekening mee te houden.

Wie mag financieel advies geven?

Niet iedereen mag zich zomaar een financieel adviseur noemen en financieel advies geven. Bij het geven van financieel expertise moet u in bezit zijn van een vergunning. Ook moet de adviseur in het bezit zijn van de nodige certificaten of accreditatie van de FSMA of Nationale Bank.

FSMA-diploma

Noodzakelijk is om het FSMA-diploma te behalen. Als u de benodigde FSMA-diploma’s heeft behaald, dan mag u direct als adviseur aan de slag gaan. Afhankelijk van welke beroepskwalificatie u heeft mag u klanten financiële expertise geven over pensioenen, hypotheken, leningen, verzekeringen, successie, vastgoed enzovoorts.

Aan welke eisen moet een financieel expert voldoen?

Het is ontzettend belangrijk dat een adviseur foutloos en kwaliteitsvol, goed onderbouwd financieel advies geeft. De diensten hebben soms betrekking op duizenden euro’s, dus fouten zijn niet acceptabel.

Iedere adviseur beschikt verplicht over een klachtenregeling, dit is wettelijk vastgelegd. De klachtenregeling beslist binnen twee weken na het indienen van de klacht hoeveel tijd er nodig is om de klacht te behandelen.

Daarnaast moet de adviseur in het bezit zijn van een FSMA-diploma, zoals hierboven omschreven. Ook beschikt een goede adviseur over verschillende competenties, hierover meer in de volgende alinea.

Zo herkent u een bekwame financieel adviseur: competenties.

Naast bepaalde eisen waaraan een financieel expert moet voldoen, zijn er ook een aantal basiscompetenties (of eigenschappen) die een financieel expert moet bezitten. Financieel adviseurs zijn namelijk dagelijks bezig met het geven van financiële expertise aan klanten, dus het sociale aspect moet goed zitten. We hebben hieronder een aantal competenties opgesomd waar een goede financiële adviseur over beschikt:

 1. Empathisch vermogen: de adviseur kan zich goed inleven in uw situatie. Hij heeft bij voorkeur ervaring met uw branche.
 2. Nauwgezetheid: de adviseur kan werken onder druk met harde deadlines en blijft kwaliteitsvol werk leveren.
 3. Goede communicatieve vaardigheden: de adviseur kan duidelijk uitleg geven over uw werkzaamheden zodat u de financiële situatie begrijpt.
 4. Probleemoplossend vermogen: de adviseur maakt eenvoudige analyses van complexe dossiers en denkt in oplossingen en kansen.
 5. Communicatie: met communicatie kan de financieel expert u helpen om op een andere manier om te gaan met onzekere uitkomsten.
 6. Plannen en organiseren: de financieel expert plant en organiseert grote en ook lastige opdrachten die op zowel korte als lange termijn lopen.
 7. Oordeelsvorming: de financieel expert kan een goed onderbouwd oordeel vormen met een veelzijdige, objectieve en genuanceerde kijk.
 8. Allesomvattend: de financieel expert biedt een totaaloplossing op maat van uw financiële doelstellingen. Van het starten van uw eerste onderneming, tot het veilig overdragen van uw vermogen aan diegenen die u het meest dierbaar waren.

Hoeveel verdient een financieel adviseur?

Een vaak gestelde vraag die wij krijgen is: ‘Wat is het loon van een financieel adviseur?’ Het loon van een financieel adviseur loopt uiteen tussen de € 2.500 en € 4.500 per maand. Dit is exclusief de eventuele bonussen. De opbouw van het loon van de financieel adviseur hangt af van onder andere de opleiding, cursussen die de expert heeft gevolgd en hoeveel jaar ervaring die heeft.

Ervaring loon financieel adviseur
0 jaar ervaring (starter) tussen €2.500 en €2.700
1 tot 5 jaar ervaring tussen €2.700 en €3.200
meer dan 5 jaar ervaring tussen €3.200 en €4.500

Werktijden

Wij werken altijd tijdens de kantooruren op werkdagen van maandag tot en met vrijdag. Maar let wel op: onze werktijden zijn flexibel. Het kan dus ook voorkomen dat u af en toe in de avond of in het weekend een gesprek hebt met ons.

Hoe word ik financieel adviseur?

Een opleiding in de richting van economie of financiën zal u op weg helpen in uw droom carrière als adviseur in de financiële wereld.

Denk aan de opleidingen Accountancy, Management, Bedrijfseconomie of FTA (Finance, Tax and Advice). Hier leert u alles over financieringen, sociale verzekeringen, beleggingen, adviesvaardigheden en belastingrecht.

Een logische weg om als adviseur aan de slag te gaan is via een financiële instelling of via een bank. Deze instanties zijn eigenlijk altijd wel op zoek naar nieuwe medewerkers.

Bij het solliciteren naar een functie als financiële adviseur wordt er gekeken naar uw ervaring en het opleidingsniveau, maar ook naar uw kennis. Als u nog niet heel veel ervaring heeft, dan zult u starten met de wat eenvoudigere portefeuilles. Pas bij meer ervaring zult u mensen met een groot spaarvermogen ondersteunen.

Bent u altijd goed geweest in sparen, of vindt u beleggen interessant? Overweeg dan eens om als financieel adviseur aan de slag te gaan!

Financieel advies nodig als bedrijfsleider of manager? Wij helpen u graag!

Of u nu op zoek bent naar een verzekering, uw droomhuis wilt vinden of wilt starten met beleggen, wat uw financiële vraagstuk ook is, wij geven u graag professioneel financieel advies. Wij hebben jarenlange ervaring in het vak en hebben al geholpen bij duizenden financiële vraagstukken. Benieuwd naar de totaaloplossing die wij bieden? Neem direct contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en kom erachter wat wij voor u kunnen betekenen.

Roberto Musardo die naar de camera kijkt
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op