Tankaart zelfstandige

Tankkaart voor zelfstandigen: Een diepgaande gids

Mar 15, 2024
Ilaria Musardo
Teamleader People & Events
Tankkaart voor zelfstandige: vergelijken, kosten, voordelen

Zelfstandige ondernemers in Vlaanderen worden geconfronteerd met tal van uitdagingen in hun dagelijkse activiteiten. In dit artikel ga ik dieper in op het concept van de zakelijke tankkaart en zal ik de voordelen, kosten, mogelijke valkuilen en beste praktijken bespreken om u te helpen met een weloverwogen beslissing te nemen over het gebruik van een tankkaart voor uw bedrijf.

—--------------------------------

Inhoudsopgave

 1. Wat is een tankkaart voor zelfstandigen?
 2. Voordelen tankkaart voor zelfstandigen
 3. Aanbieders tankkaart vergelijken
 4. Stappenplan tankkaart aanvragen
 5. Hoelang duurt de aanvraag?
 6. Welke kosten zijn er?
 7. Potentiële valkuilen en overwegingen
 8. Welke tankkaart raden wij aan?
 9. Wat doet House of Finance precies?

—--------------------------------

Wat is een tankkaart voor zelfstandigen?

Een tankkaart voor zelfstandigen is een betaalkaart die specifiek is ontworpen voor het afrekenen van brandstofkosten. Het biedt zelfstandige ondernemers een handige manier om hun tankkosten te beheren en stelt hen in staat om deze kosten afzonderlijk bij te houden van hun persoonlijke uitgaven. 

Deze kaarten worden meestal uitgegeven door brandstofmaatschappijen en zijn gekoppeld aan specifieke tankstations.

Voordelen van een tankkaart voor zelfstandigen

 • Efficiënt kostenbeheer: Een van de belangrijkste voordelen van een tankkaart voor zelfstandigen is de mogelijkheid om brandstofkosten efficiënt te beheren. De kaart maakt het gemakkelijk om alle tanktransacties op één overzichtelijke plek te volgen, wat het bijhouden van uitgaven en het opstellen van budgetten vereenvoudigt.
 • Belastingvoordelen: In veel gevallen kunnen zelfstandigen de btw op brandstofkosten terugvorderen. Een tankkaart maakt het eenvoudiger om deze kosten te documenteren en te rechtvaardigen bij belastingaangiften, wat kan resulteren in aanzienlijke belastingvoordelen.
 • Controle en beveiliging: Tankkaarten kunnen worden ingesteld met specifieke beperkingen, zoals het type brandstof dat kan worden gekocht en de hoeveelheid brandstof die per transactie kan worden aangeschaft. Dit biedt extra controle en beveiliging tegen ongeoorloofd gebruik.
 • Gemak en tijdsbesparing: Het gebruik van een tankkaart bespaart zelfstandige ondernemers tijd die anders zou worden besteed aan het bijhouden van bonnetjes en het handmatig invoeren van brandstofuitgaven. Dit stelt hen in staat om zich te concentreren op hun kernactiviteiten.

Aanbieders tankkaart vergelijken

België heeft u een ruim aanbod aan tankkaart aanbieders, in de onderstaande tabel heb ik de 12 bekendste en meest gebruikte aanbieders voor u opgesomd:

Tankkaart Aanbieder Belangrijkste Kenmerken Website
Maes Tankkaart - Elektrische variant
- Multimerken tankkaart
- Online beheerportal
Maes Tankkaart
Gabriëls Tankkaart - Elektrische variant
- Breed netwerk
- BTW-specificaties
Gabriëls Tankkaart
Total tankkaart - Elektrische variant
- Wereldwijd netwerk van Total-tankstations
- Aanpasbare beperkingen voor extra beveiliging
Total tankkaart
VAB tankkaart - Elektrische variant
- Internationale tankkaart
- Acceptatie bij verschillende tankstations
VAB tankkaart
DKV tankkaart - Elektrische variant
- Internationale tankkaart
- Acceptatie bij verschillende tankstations
DKV tankkaart
Shell tankkaart - Multimerken tankkaart
- Uitgebreid netwerk in België
- Online beheer en rapportagemogelijkheden
Shell tankkaart
Q8 tankkaart - Elektrische variant
- Toegang tot 1500 stations in Benelux
- Beveiligingsfuncties zoals pincode
Q8 tankkaart
Lukoil tankkaart - Uitgebreid netwerk in België
- Online beheer en rapportagemogelijkheden
Lukoil tankkaart
Avia tankkaart - Multimerken tankkaart (Gabriëls & Lukoil)
- Uitgebreid netwerk in België
- maandelijkse afrekening
Avia tankkaart
DATS tankkaart - Toegang tot 145 stations
- Maandelijkse factuur
- Waterstof tanken mogelijk
DATS tankkaart
CAPS tankkaart - Elektrische variant
- Toegang tot +3000 tankstations
- Online beheer en rapportagemogelijkheden
CAPS tankkaart
Radius tankkaart - Multimerken tankkaart
- Toegang tot +14000 tankstations in Europa
- Online beheer en rapportagemogelijkheden
Radius tankkaart

Tankkaart voor zelfstandigen aanvragen in België:

 1. Kies een Aanbieder: Selecteer een tankkaartaanbieder die aansluit bij de behoeften van jouw bedrijf. Bekijk de voorwaarden, voordelen en kosten van verschillende aanbieders.
 2. Online Aanvraagformulier: Ga naar de officiële website van de gekozen aanbieder en zoek het online aanvraagformulier. Vul alle vereiste gegevens in, zoals bedrijfsinformatie, contactgegevens en eventuele specifieke vereisten.
 3. Documenten Indienen: Mogelijk moet je aanvullende documenten indienen, zoals kopieën van identiteitsbewijzen, uittreksels van de Kamer van Koophandel, of andere bedrijfsgerelateerde documenten.
 4. Beoordeling en Goedkeuring: De aanbieder zal de ingediende informatie beoordelen. Bij goedkeuring ontvang je meestal een bevestiging en verdere instructies voor het gebruik van de tankkaart.
 5. Ontvangst van de Tankkaart: Na goedkeuring wordt de tankkaart naar het opgegeven adres gestuurd. Dit proces kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van de aanbieder.

Hoelang duurt de aanvraag?

De gemiddelde duur voor het aanvragen van een tankkaart varieert, maar het kan doorgaans enkele dagen tot twee weken in beslag nemen, afhankelijk van de efficiëntie van het aanvraagproces van de gekozen aanbieder.

Wat zijn de kosten rond de tankkaart?

De kosten verbonden aan tankkaarten in België kunnen variëren afhankelijk van de specifieke aanbieder en het type kaart dat wordt overwogen. Hier zijn enkele van de belangrijkste kostenfactoren die u kunt tegenkomen bij het overwegen van een tankkaart in België:

 • Jaarlijkse kosten: Veel tankkaarten brengen jaarlijkse kosten in rekening voor het gebruik van de kaart. Deze kosten kunnen variëren en zijn vaak afhankelijk van het type kaart en de bijbehorende voordelen.
 • Transactiekosten: Sommige aanbieders kunnen transactiekosten per tankbeurt in rekening brengen. Het is belangrijk om deze kosten te begrijpen, vooral als de tankkaart frequent zal worden gebruikt.
 • Brandstofprijzen: Hoewel tankkaarten vaak gunstigere tarieven bieden dan reguliere consumentenprijzen, is het essentieel om de specifieke brandstofprijzen van de kaart te begrijpen. Sommige kaarten hanteren vaste tarieven, terwijl andere mogelijk variabele tarieven hebben.
 • Administratieve kosten: Sommige aanbieders kunnen administratieve kosten in rekening brengen voor het beheer van de tankkaart, zoals het verstrekken van overzichten, rapporten en online beheerportalen.

Potentiële Valkuilen en Overwegingen

 • Jaarlijkse Kosten: Sommige tankkaarten voor zelfstandigen brengen jaarlijkse kosten in rekening voor het gebruik van de kaart. Het is belangrijk om deze kosten af te wegen tegen de voordelen en functionaliteiten die de kaart biedt.
 • Netwerkbereik: Niet alle tankkaarten hebben dezelfde dekking wat betreft het netwerk van tankstations. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het gekozen kaartnetwerk voldoende dekking heeft op locaties die relevant zijn voor het bedrijf van de zelfstandige.
 • Flexibiliteit van Brandstofkeuze: Sommige tankkaarten zijn specifiek gericht op één type brandstof, terwijl andere flexibiliteit bieden in de keuze van brandstof. Het is belangrijk om een kaart te kiezen die past bij de behoeften van uw bedrijf en uw auto, vooral als er gebruik wordt gemaakt van verschillende voertuigen met verschillende brandstofvereisten.
 • Administratieve Lasten: Hoewel een tankkaart bedoeld is om administratieve lasten te verminderen, kan het beheer van de kaart zelf en het bijhouden van transacties nog steeds extra werk met zich meebrengen. Het is belangrijk om de administratieve processen te begrijpen en ervoor te zorgen dat ze haalbaar zijn.

Welke tankkaart raden wij aan aan onze klanten?

De belangrijkste factor die wij in acht nemen bij het adviseren van een bepaalde tankkaart is locatie. Welke tankstations liggen er in uw buurt of welke tankstations komt u tegen op weg naar uw kantoor? Het heeft geen zin om voor de “goedkoopste” tankkaart te gaan indien dit ervoor zou zorgen dat u meer kilometers moet maken. 

Wat doet House of Finance precies?

House of Finance helpt Vlaamse zelfstandigen en ondernemers met het minimaliseren van de risico’s, kosten en belastingen die gepaard gaan met ondernemen in België. Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en ontdek uw voordeel.

Kosteloos Webinar voor Bedrijfsleiders

Privé vastgoed kopen en betalen met
de vennootschap

Inschrijven voor dit Webinar
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op