Wat doet een kredietmakelaar?

Heeft u ooit al eens gehoord van een kredietmakelaar? We achten de kans groot van niet. Deze job is namelijk niet zo bekend in België. Toch is de kans reëel dat u, rechtstreeks of onrechtstreeks, ooit in uw leven in contact zal komen met een kredietmakelaar. In dit artikel informeren we u dan ook graag over wat deze job precies inhoudt en welke diensten ze aanbieden.

Wat doet een kredietmakelaar? Foto advies van lies

Wat is een krediet?

Omdat we willen dat u helemaal mee bent in het verhaal, willen we kort even bespreken wat een krediet is. Een krediet is een kapitaal dat u zelf niet tot uw beschikking hebt, maar dat aan u gegeven wordt met de bedoeling dat u het later terugbetaalt tegen een zekere interest.

Een ander woord voor een krediet is een lening. De lening wordt meestal verstrekt door een kredietgever, bijvoorbeeld een bank of verzekeraar.

Maar wat is een kredietmakelaar of kredietbemiddelaar dan precies?

Wat is een kredietmakelaar?

Een kredietmakelaar of kredietbemiddelaar is de tussenpersoon tussen de kredietgever (bank of verzekeraar) en de kredietvrager (consument of ondernemer).

De kredietmakelaar gaat op zoek naar de bank of verzekeringsmaatschappij die het beste krediet voor zijn klanten aanbiedt.

Kredietmakelaar vs bank

Maar waarom zou u deze tussenpersoon gebruiken als u ook gewoon een lening of verzekering kan aanvragen bij uw vertrouwde bank? Heel simpel: er zijn een aantal voordelen ten opzichte van lenen bij de bank.

Eerst en vooral stellen heel wat banken leningsvoorwaarden. Als u dus niet aan die leningsvoorwaarden voldoet, kan u geen lening aangaan bij die bank. De makelaar daarentegen, werkt samen met verschillende banken en kan voor u een bank zoeken waarbij u wel aan de leningsvoorwaarden voldoet.

Ten tweede kan het zijn dat uw vertrouwde bank slechts een beperkt aanbod aan financiële producten heeft. Ook daarbij kan de makelaar u helpen: dankzij zijn vele contacten is de keuze aan producten veel uitgebreider. Zo kan snel en efficiënt een lening of verzekering gevonden worden die bij uw wensen en noden past.

Kortom de kredietbemiddelaar zorgt ervoor dat een krediet aanvragen vaak een stuk voordeliger en aantrekkelijker wordt. Dankzij de persoonlijke en onafhankelijke aanpak kan de kredietbemiddelaar u bovendien echt diepgaand en nuttig advies geven. In de volgende paragraaf gaan we verder in op wat de kredietbemiddelaar precies doet en wat zijn belangrijkste taken zijn.

Wat doet een kredietmakelaar precies?

Kredietmakelaars zijn, zoals het woord zelf zegt, makelaars. Dat betekent dat er enkele gelijkenissen zijn met het beroep van vastgoedmakelaar bijvoorbeeld. Beiden houden zich bezig met de verkoop en aankoop van onroerend goed. Waar de vastgoedmakelaar gespecialiseerd is in vastgoed, houdt de kredietbemiddelaar zich echter bezig met kredieten. De belangrijkste taken van kredietmakelaars lijsten we hieronder op:

  • Info verstrekken aan de consument over de verschillende financiële producten van verschillende kredietgevers;
  • Verschillende kredietgevers of banken vergelijken en voor de consument op zoek gaan naar de bank of verzekeraar die het beste krediet verstrekt voor de specifieke situatie;
  • Een vertrouwensband opbouwen met zowel de consument als de kredietgever en bemiddelen tussen hen;
  • Kredietgever en consument samenbrengen en de onderhandelingen tussen beiden leiden;
  • Alles voorbereiden en in goede banen leiden om een kredietovereenkomst te sluiten;
  • Fungeren als een adviesorgaan voor de consument gedurende het volledige proces.

Hoe kan je zelf een kredietmakelaar worden?

Heeft u ambitie om zelf kredietbemiddelaar te worden? Weet dan dat er enkele voorwaarden zijn waaraan u moet voldoen:

  1. Allereerst moet u geregistreerd zijn bij de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Zonder deze registratie mag u de job niet uitvoeren. U moet onder andere uw erewoord geven dat u onafhankelijk zal werken en dat u de producten van verschillende kredietgevers zal aanbieden.
  2. U dient ook het verschuldigde inschrijvingsgeld aan het FSMA tijdig te betalen en uw professionele e-mailadres mee te delen.
  3. Verder moet u ook voldoende beroepskennis bezitten. Een vooropleiding in een economische richting is dus wenselijk.
  4. Daarnaast dient u een burgerlijke beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben en moet u tot de buitengerechtelijke regeling van consumentengeschillen zijn toegetreden.
  5. Ten slotte dient u ook een ondernemingsnummer te hebben.

Wat zijn de kwaliteiten van een goede kredietmakelaar?

De ene kredietbemiddelaar is de andere niet. Wil u een goede kredietbemiddelaar zijn, dan moet u enkele specifieke eigenschappen bezitten. We lijsten de belangrijkste eigenschappen voor u hieronder op:

  • De nodige beroepskennis hebben en op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen in het financiële landschap
  • Professioneel, betrouwbaar en integer zijn tegenover bank en consument
  • Het nodige geduld hebben. De makelaar komt in contact met verschillende partijen en moet daar optreden als bemiddelaar
  • Degelijke communicatieve vaardigheden bezitten
  • Nauwkeurig en efficiënt kunnen werken
  • Stressbestendig zijn, onder druk kunnen presteren en deadlines kunnen nakomen

Beste kredietmakelaar voor bedrijfsleiders in België?

De beste kredietmakelaar voor bedrijfsleiders en manager is House of Finance. Wij zijn een financieel adviesbureau zijn dat tevens ook kredietmakelaar is. Dit stelt ons in staat om een totaaloplossing te bieden op basis van de noden en wensen van bedrijfsleiders en managers in België.

Wij willen het onbekend en onbenut potentieel zichtbaar maken en bedrijfsleiders helpen het maximale rendement uit hun vermogen te halen. Het optimaliseren van kredieten is één van de hoofdpijlers binnen ons traject.

Roberto Musardo die naar de camera kijkt
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op