Vermogensplanning voor ondernemers en bedrijfsleiders

Als ondernemer of bedrijfsleider heb je hoogstwaarschijnlijk een goed idee van de financiën van jouw bedrijf. Je weet wat er binnen komt, wat eruit gaat en waar geld in wordt geïnvesteerd. Maar hoe zit het met de rest van je vermogen?

Dit bestaat immers uit nog meer delen dan enkel jouw loon of de waarde van jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld ook aan je hypotheek, lijfrente, pensioen, leningen, huwelijkse voorwaarden en beleggingen. In zijn totaliteit bestaat jouw financiële en fiscale situatie uit veel verschillende stukjes. Met een plan voor jouw vermogen kan je hier meer inzicht in krijgen.

Vermogensplanning is het in kaart brengen van gelden en investeringen, en van wat de cliënt in de toekomst wilt. Beide factoren worden gebruikt om een vermogensplan samen te stellen.

Wat is vermogensplanning?

Vermogensplanning is het in kaart brengen van de huidige en toekomstige financiële en fiscale situatie van de cliënt. Alle stukjes worden door de vermogensplanner samengelegd en deze kijkt vervolgens naar de te behalen doelen. Op die manier kun je inzicht krijgen in jouw mogelijkheden en kansen en krijg je een beter beeld van de beleggingsrisico’s die je wil en kan lopen.

Vermogensplanning is dus in principe precies wat de naam ook aangeeft: het vermogen dat je hebt opgebouwd wordt geïnventariseerd samen met jouw huidige situatie.

Met deze informatie maakt een vermogensplanner een analyse en wordt er gekeken waar mogelijkheden zijn tot verbetering. Hierbij wordt ook rekening gehouden met diverse factoren, zoals de leeftijd van de kinderen en jouw beroepsactiviteit.

Wat is een vermogensplan?

Een vermogensplan is een plan om een bepaald vermogen op te bouwen op specifiek vooropgestelde tijdstippen en mijlpalen.

Een vermogensplan is zowel op zakelijk als persoonlijk vlak uw uitgestippelde route van punt A naar punt B berekenen.

Video introductie vermogensplan

Heb ik een vermogensplan nodig?

Een vermogensplan helpt je om betere financiële beslissingen te maken. Je weet namelijk hoe jouw fiscale situatie eruitziet en wat je plannen zijn. Daarnaast kan een vermogensplan je ook helpen aan een beter rendement. Dit is echter wel slechts een onderdeel van een vermogensplan.

Het belangrijkste voordeel is dat het je weerbaarder maakt bij een financiële crisis en inflatie. Een onderzoek uit 2008 in de VS liet zien dat mensen met een vermogensplan minder negatieve effecten ondervonden van de crisis. Het hebben van een plan voor jouw vermogen biedt namelijk ook bescherming. Dit is zeker het geval wanneer je niet alleen voor jezelf een plan maakt, maar een gehele familiale vermogensplanning laat uitvoeren.

Je weet dan wat er gebeurt met je geld en bedrijf wanneer je overlijdt, wat de gevolgen zijn voor jouw partner en kinderen en wat er gebeurt bij een echtscheiding, ziekte of ongeval. Weten dat al deze zaken goed geregeld zijn, geeft ook enorm veel rust. En dan kan jij je weer focussen op ondernemen.

10 goede redenen voor het opstellen van een vermogensplan

  1. Duidelijkheid leidt tot actie;
  2. Beslissingsvrijheden i.f.v persoonlijke en zakelijke groei;
  3. Vrijheden i.f.v tijdsbesteding;
  4. Geen reactieve handelingen;
  5. Geloofwaardigheid bij cliënteel / banken;
  6. Vrijheid in levenskwaliteit (hard werken beloond);
  7. "Peace of mind" (voorkomen i.p.v genezen);
  8. Nalatenschap;
  9. Géén zuurverdiende euro's verloren laten gaan aan de fiscus, inflatie en gemiste opportuniteiten;
  10. Overzicht bewaren om tijdig te kunnen bijsturen.

Familiale vermogensplanning?

Familiale vermogensplanning is in principe hetzelfde als een vermogensplanning, alleen omvat dit het vermogen van jouw gehele gezin en de successierechten. Dit is bijvoorbeeld aan te raden wanneer je een familiebedrijf hebt. In dit geval is het handig om gezamenlijk het familiaal vermogen te plannen.

Bij een familiale planning wordt dus een analyse gemaakt van de familiale situatie, zoals de samenlevingsvorm, hoelang deze samenwoning al duurt, of er kinderen zijn waar speciale maatregelen voor nodig zijn en of er adoptie is gebeurd.

Daarnaast wordt het vermogen dus breder meegenomen. Zowel het roerend als onroerend goed van de partners wordt meegenomen en er wordt bekeken wat gemeenschappelijk of eigen vermogen is en of alles in volle eigendom is. In deze zin is een familiale planning dus een uitbreiding van een vermogensplanning.

Is een vermogensplanner hetzelfde als een vermogensbeheerder?

Een veelvoorkomende verwarring is dat een vermogensbeheerder hetzelfde doet als een vermogensplanner. Het klinkt misschien ook wel hetzelfde, maar ze doen toch echt iets anders.

Een vermogensbeheerder helpt om met jouw vermogen via investeringen een bepaald rendement te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het samenstellen van een beleggingsportefeuille. De vermogensbeheerder kijkt dus vooral naar waar je investeert en hoe je een maximaal rendement behaalt.

Een vermogensplanner gaat verder dan dit. Deze kijkt niet alleen naar wat je investeert, maar ook hoe, wanneer en waarom. Samen stellen jullie een bepaalde toekomstvisie op en de planner zoekt uit hoe deze plannen realiteit kunnen worden. Dit gebeurt onder andere met de juiste investeringen, maar dit is meer een middel om jouw plannen te verwezenlijken. Het behalen van een rendement is dus geen doel op zich.

Wat is het verschil tussen een financieel planner en vermogensplanner?

Een andere veelvoorkomende verwarring is het verschil tussen een financieel planner en vermogensplanner. Dat is logisch, aangezien de taken die ze uitvoeren heel gelijkaardig zijn.

Beide hebben als doel om inzicht te krijgen in jouw doelen en situatie, stellen een financieel plan op en geven financieel en fiscaal advies. Het verschil ligt vooral in de uitvoering van het advies en het toewerken naar de doelen. Bij een financieel planner is het doel van het plan om jouw financiën nu en in de toekomst te optimaliseren, maar de uitvoering van dit plan ligt geheel bij jezelf. Je kan wel later met de financieel planner weer evalueren waar je staat, maar ook eventuele acties tot bijsturen liggen geheel bij jezelf.

Met een vermogensplanner heb je iemand die veel meer betrokken is bij de uitvoering van jouw plan. Daarnaast gaan zij verder dan een financieel planner, zoals we hierboven ook al hebben uitgelegd. Naast fiscaal advies, geven zij ook aanbevelingen voor vermogensstructurering en nalatenschap. Een vermogensplanner stelt samen met jou het beleggingsbeleid op en houdt het overzicht met doorlopende begeleiding. Verder evalueren zij het de situatie ook regelmatig en sturen zij het plan in samenspraak bij waar nodig.

Zelf een opleiding voor vermogensplanning volgen?

Uiteraard is het mogelijk om zelfstandig aan de slag te gaan als een vermogensplanner. Dit kan in België alleen als je over een officiële erkenning beschikt. Wel wordt er een opleiding voor vermogensplanning vaak vanuit gegaan dat je al kennis hebt als accountant. In die zin kan je deze opleiding meer zien als een verdere specialisatie. In de meeste gevallen word je opgeleid voor vermogens- en successieplanning, aangezien deze zaken nauw aan elkaar verboden zijn. Je leert onder andere over:

  • het civiel- en fiscaalrechtelijk kader
  • de financieel-economische aspecten
  • het in kaart brengen van het vermogen en de successieproblematiek
  • het hervormd erfrecht en huwelijksvermogensrecht

Wanneer heb ik een vermogensplanner nodig?

In principe kan je op elk moment een vermogensplan laten maken: hoe eerder hoe beter. Maar ons advies voor vermogensplanning is om dit zeker te doen voordat je een grote financiële beslissing neemt, zoals het kopen van een huis, maken van huwelijkse voorwaarden, het kiezen van een vermogensbeheerder of het opstellen van een testament.

Een planning voor jouw vermogen is in principe vooruitdenken. Dit is handig wanneer je graag eerder wilt stoppen met werken, wanneer je niet zeker weet waar je moet beleggen of investeren. Zelfs wanneer je denkt dat je vermogen nog niet groot genoeg is om te denken aan het plannen van jouw vermogen, is het toch aan te raden dit wel te doen.

Zoals we al eerder zeiden, is het maken van een plan meer dan het vinden van investeringsmogelijkheden. Het vastleggen van successierechten en weten wat er gebeurt met het vermogen wanneer er iets in de gezinssituatie veranderd, kan al veel kopzorgen schelen. Daarnaast biedt een plan je ook toekomstperspectief, zodat je kan groeien naar een situatie waarin jouw vermogen wel toereikend is.

De componenten van een goed vermogensplan:

  1. Verloningstechnieken;
  2. Pensioenplanning;
  3. Estate planning;
  4. Beleggen;
  5. Vastgoed;
  6. Kredieten;
  7. Vermogensbescherming;
  8. Boekhouding;
  9. Executive coaching.

Ons advies voor vermogensplanning

Het inhuren van een vermogensplanner lijkt in eerste instantie overbodig, maar we hopen dat je nu gelezen hebt dat het plannen van je vermogen een hoop kopzorgen kan schelen. Niet alleen beschermt het je beter tegen tegenslagen, het zorgt er ook voor dat de successie van je vermogen goed geregeld is. Dit is een heel stuk meer dan enkel een testament opstellen. Alles wat nodig is om jouw vermogen te laten groeien, jouw bedrijf goed te structureren en met een goed gevoel in je huwelijk te zitten, staat met een vermogensplanning met afspraken vastgelegd.

Samenvatting van vermogensplanning

In deze samenvatting over vermogensplanning halen we nog even de belangrijkste zaken aan die we in dit artikel besproken hebben. Een planning maken voor jouw vermogen is een manier om inzicht te krijgen in jouw vermogen, zowel van jouw bedrijf als van jouw persoonlijk.

Met familiale vermogensplanning gaat dit nog verder: dan wordt er ook gekeken naar jouw gezinssituatie en worden verscheidene zaken vastgelegd, zoals wat er met het vermogen gebeurt bij een echtscheiding of overlijden.

De dienst van een vermogensplanner gaat dus ook verder dan het beheren van het vermogen. Waar een vermogensbeheerder vooral kijkt naar het behalen van het maximale rendement met jouw vermogen, kijkt de vermogensplanner naar de toekomst en individuele situatie. De kansen, adviezen en investeringen worden dan gedaan aan de hand van dit plan. Dit scheelt veel zorgen over de toekomst en maakt je weerbaarder tegen een eventuele crisis.

Hoewel het mogelijk is om zelf een opleiding voor vermogensplanning te volgen, is ons advies voor vermogensplanning om hier een planner voor in te huren. De opleidingen zijn namelijk meer specialistisch en gaan veelal uit van een achtergrond als accountant. Hoe eerder je een vermogensplanner inschakelt, hoe beter. Dit is zeker aan te raden wanneer je op het punt staat om een grote financiële beslissing te maken.

Roberto Musardo die naar de camera kijkt
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op