Freelancing Power

De betekenis van freelancer uitgelegd

January 9, 2023
Een afbeelding van de schrijver om naar de Linkedin pagina te gaan
Bryan Prieto-Duran
Partner
Wat is de betekenis van Freelancer? Een freelancer is een zelfstandige zonder werknemers die in hoofd- of bijberoep werkt voor bedrijven voor korte of lange opdrachten

Freelancers zijn niet meer weg te denken uit het huidige bedrijfsleven. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om freelancers in te zetten voor projecten van de korte- en lange termijn. Met als gevolg dat steeds meer mensen kiezen om zelfstandig ondernemer te worden in plaats van een baan in loondienst. Maar wat is nou precies de betekenis van freelancer? In dit artikel leggen we uit wat het betekent om als freelancer te werken en wat de voordelen hiervan zijn.

—--------------------------------

Inhoudsopgave

  1. De freelancer uitgelegd
  2. Wat is het statuut van de freelancer?
  3. Welke jobs kan een freelancer doen?
  4. Hoeveel verdient een freelancer?
  5. Freelancer in bijberoep
  6. Freelancer vs loontrekkende
  7. Welke freelancers worden het beste betaald?
  8. Wat zijn de valkuilen van freelancers?
  9. Welke financiële partij helpt freelancers met zo min mogelijk belastingen betalen?

—--------------------------------

De freelancer uitgelegd

Wat is een freelancer? Een freelancer is een zelfstandige die op projectbasis voor bedrijven werkt, waarbij hij of zij geen vast contract heeft bij dat bedrijf. Ze hebben geen werknemers en worden per project ingehuurd voor de korte of lange termijn. Freelancers zijn vrij om te kiezen hoeveel uren ze werken en om hun activiteiten in hoofd- of bijberoep te doen.

Een loontrekkende die buiten zijn vaste uren nog 10 uur per week bijwerkt als copywriter voor één bedrijf is evenzeer freelancer als iemand die in hoofdberoep 50 uren werkt voor verschillende bedrijven.

De betekenis van freelancer hangt nauw samen met de betekenis van het woord ‘zelfstandig’. Een freelance werker is namelijk iemand die geen vast contract heeft met één werkgever, maar op projectbasis voor verschillende opdrachtgevers werkt. Dit betekent dat je als freelancer erg veel vrijheid hebt. Je kunt je eigen tijd indelen en bepalen waar en wanneer je gaat werken.

Ook kan je gebruik maken van de voordelen van werken als zelfstandige: je kan je energie- en brandstofkosten inbrengen, je kan op restaurant gaan op kosten van de zaak en je kan je eigen imperium uitbouwen door gebruik te maken van een vermogensplanner voor zelfstandigen.

Wat is het statuut van de freelancer?

De freelance heeft in België geen apart statuut en dus ook geen specifieke beschermingen, vereisten of verplichtingen. Hij of zij kan dus vrij kiezen met welke opdrachtgevers er in zee wordt gegaan en welke skills en competenties er worden aangeboden.

Dit wilt ook zeggen dat de freelance werker verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen boekhouding en verzekeringen. 

Welke jobs kan een freelancer doen?

Wanneer we het hebben over freelancers, dan denken veel mensen meteen aan copywriters en fotografen. Dit zijn echter slechts twee van de vele verschillende soorten jobs die je als freelancer kunt doen. Er zijn namelijk heel wat beroepen waarvoor je geen vast contract hoeft te hebben om toch aan de slag te gaan als freelancer.

Denk bijvoorbeeld aan boekhouders, apothekers, web designers, grafische vormgevers, marketeers, Social media experts, administratief medewerkers en vertalers. Dit zijn maar enkele voorbeelden van jobs die perfect geschikt zijn voor het freelance beroep. 

Hoeveel verdient een freelancer?

Als je net begint als freelancer, kun je verwachten ongeveer €35 - €50 per uur te verdienen. Dit bedrag zal met ervaring en vaardigheid toenemen. Een ervaren freelancer kan tot wel €350 per uur verdienen indien hij zich specialiseert in één sector en zich toespitst op het adviseren van bedrijven of het managen van teams. 

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen vast inkomen is wanneer je freelancet, dus je moet voorbereid zijn op ups en downs in je uurloon.

In ons artikel - de 15 beste freelance jobs in België - gaan we dieper in op dit topic.

Freelancer in bijberoep

In België wordt onderscheid gemaakt tussen twee types freelancers: de zelfstandige in hoofdberoep en de zelfstandige in bijberoep. Deze laatste categorie bestaat uit mensen die naast hun fulltime job ook nog freelance werk uitvoeren. Dit kan om allerlei redenen zijn: sommigen doen dit om wat bij te verdienen, anderen omdat ze graag meerdere projecten tegelijk willen uitvoeren of omdat ze hun eigen bedrijfje willen.

Freelancer vs loontrekkende

Een freelancer is een onafhankelijke professional die op projectbasis werkt. In tegenstelling tot een loontrekkende, is een freelancer niet in dienst bij een bedrijf of organisatie. Een freelancer kan zowel alleen werken als onderdeel uitmaken van een team van andere freelancers in een groot bedrijf.

Freelancers zijn vooral in de creatieve, administratieve en IT-branche werkzaam, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om freelance te werken in andere branches. De voordelen van freelance werk zijn dat je vaak flexibeler bent qua werktijden en plaats, en je je eigen tarieven kunt bepalen. Ook heb je als freelance werker vaak meer vrijheid om je tijd in te delen en je takenpakket naar eigen behoefte in te richten.

Het nadeel van freelance worden is dat je minder zekerheid hebt dan werken in loondienst. Je moet actief op zoek gaan naar klanten als je een vast inkomen wilt hebben. Gelukkig zijn er een aantal tips die we hebben opgesomd in ons artikel - hoe starten als freelancer - zodat je zeker bent van de taken die je te wachten staan.

Welke freelancers worden het beste betaald?

De hoogste tarieven voor freelance werk worden betaald voor professionals met veel specialistische kennis en ervaring. De projecten hierrond zijn vaak kort van duur en de freelancer moet snel kunnen schakelen. De tarieven voor dergelijke projecten liggen vaak tussen de €100 en €350 per uur. De best betaalde freelancers zijn de developers, managers en consultants.

In ons artikel - wat is het verschil tussen een freelancer en een consultant - gaan we dieper in op dit topic.

Wat zijn de valkuilen van freelancers?

Er zijn verschillende valkuilen waar freelancers in kunnen trappen. Een van deze valkuilen is dat ze zichzelf te veel werk op de hals halen en uiteindelijk te veel uren maken. Dit kan leiden tot een vermindering van de kwaliteit van het werk, wat op termijn problemen kan opleveren door de slechte recensies.

Een andere valkuil waar freelancers in kunnen trappen is dat ze niet goed plannen en organiseren. Dit kan ervoor zorgen dat deadlines worden gemist of dat er fouten in het werk worden gemaakt. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd wordt ingepland voor onderzoek en brainstorming, aangezien dit vaak cruciaal is voor het leveren van een goed eindproduct.

Ook is het ook belangrijk om realistisch te blijven over wat er kan worden bereikt met de skills die je hebt. Als je 1 jaar ervaring in marketing hebt is het waarschijnlijk geen goed idee om jezelf als marketing manager te promoten.

In onze Webinars - 10 keer fiscaal optimaliseren voor freelancers - en - investeren in vastgoed voor freelancers - gaan we dieper in op de fiscale valkuilen waarmee deze ondernemersgroep in aanraking komen.

Welke financiële partij helpt freelancers met zo min mogelijk belastingen betalen?

In België zijn er weinig financiële partijen die freelancers helpen met hun fiscaal luik. Dit zorgt ervoor dat ze de minst geoptimaliseerde ondernemersgroep zijn en dat ze gemiddeld tot wel 20% te veel belastingen betalen. Door middel van verschillende fiscale aftrekposten en/of regelingen hielpen wij de laatste jaren menig freelancers met het minimale aan belastingen te betalen, en het maximale vermogen uit hun carrière te halen. 

Heeft u interesse in onze diensten voor freelancers en consultants? Plan dan een kennismakingsgesprek in met onze financiële architecten en ontdek wat wij voor uw onderneming kunnen betekenen.

Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op