Freelancing Power

Hoe kan ik starten als freelancer?

January 9, 2023
Een afbeelding van de schrijver om naar de Linkedin pagina te gaan
Bryan Prieto-Duran
Partner
Hoe word ik freelancer en hoe kan je starten?

Zelfstandig werken als freelancer is een steeds populairder wordende carrière keuze in Vlaanderen. Maar waar begin je? In dit artikel gaan we in op hoe je een succesvolle freelancer kunt worden. Van het vinden van passende opdrachten tot het managen van projecten - we laten je zien wat er nodig is om deze baan te volbrengen!

—--------------------------------

Inhoudsopgave

 1. Wat is freelance werken?
 2. Hoe word ik freelancer?
 3. Fiscaal stappenplan starten als freelancer in bijberoep
 4. Waarom freelance werken een goede keuze is
 5. Hoe vind je cliënten als freelancer?
 6. Welke skills heb je nodig om als freelancer aan de slag te gaan?
 7. Hoe promoot je je diensten als freelancer?
 8. Succesvol freelance werken in België
 9. Conclusie

—--------------------------------

Wat is freelance werken?

Freelance werken betekent dat je je diensten aanbiedt aan bedrijven of organisaties, maar niet vast in dienst bent. In plaats daarvan werkt een freelancer op projectbasis. Dit betekent dat ze hun eigen baas zijn en hun eigen boekhouding moeten doen. Vaak worden ze ingehuurd voor korte termijn projecten en zijn daarom ook vrij om te solliciteren bij andere bedrijven en projecten.

Hoe word ik freelancer?

Voordat je begint met het opzetten van je freelance business, is het belangrijk om te bepalen welke richting je op wilt gaan. Wil je bijvoorbeeld als grafisch ontwerper freelance werken, of als webdesigner? Als je weet wat voor soort freelancer je wilt worden, kun je jezelf beter vermarkten en richten op de juiste klanten. Het stappenplan om freelancer te worden gaat als volgt:

Stap 1 is het maken van een goed portfolio. Dit kan online zijn, maar ook offline (bijvoorbeeld als grafisch ontwerper). Zorg ervoor dat je werk goed gepresenteerd is en laat potentiële klanten zien wat voor mooie dingen je allemaal kunt maken. Hoe beter jouw portfolio, hoe makkelijker je toekomstige klanten kan overtuigen om jouw diensten te gebruiken.

Stap 2 is het starten van je freelance business. Kies de juiste ondernemingsvorm en maak gebruik van fiscale optimalisaties. Zo bent u er zeker van dat u geen euro belastingen te veel betaalt en dat uw vermogen elk jaar exponentieel groeit.

Stap 3 is actief zoeken naar je eerste klanten. Gebruik Social media, vacaturesites en stuur je portfolio naar bedrijven in de buurt om jezelf meer in de kijker te zetten.

In ons vrijblijvend Webinar - 10 keer fiscaal optimaliseren voor freelancers - geven we je een stappenplan mee om je financiële toekomst als freelancer veilig te stellen.

Fiscaal stappenplan starten als freelancer in bijberoep

Wat denkt een financieel architect met 14 jaar ervaring over starten als freelancer? Welke ondernemingsvorm en fiscale keuzes zou hij maken om het maximale vermogen uit zijn carrière te halen? We vroegen het aan onze Managing partner Roberto Musardo.

Waarom freelance werken een goede keuze is

Als freelancer heb je veel vrijheid. Je kunt je eigen tijd indelen en bepaalde dagen in de week werken als je dat wilt. Ook kun je vaak flexibeler op vakantie gaan dan wanneer je in loondienst bent. 

Bovendien hoef je geen rekening te houden met verlofdagen of andere dingen die in loondienst komen kijken.

Freelance werken betekent dan ook dat je een stuk zelfstandiger moet zijn dan wanneer je in loondienst bent. Je hoeft niet alles te doen wat je baas zegt en kunt dus ook meer invloed uitoefenen op het product waarmee je aan de slag gaat.

Hoe vind je cliënten als freelancer?

Als je net bent begonnen met freelance werken kan het lastig zijn om klanten te vinden. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jezelf beter te profileren en meer klanten aan te trekken.

 1. Zorg ervoor dat je een goede website hebt die makkelijk te vinden is:
  Je website is je visitekaartje, dus zorg ervoor dat deze er netjes uitziet en makkelijk navigeren is. Zet duidelijk wat voor soort diensten je aanbiedt en voeg een portfolio toe waarmee potentiële klanten een impressie kunnen krijgen van je werk.
 2. Gebruik Social media om je diensten te promoten: 
  Zorg ervoor dat je actief bent op relevante platforms zoals LinkedIn, Twitter of Facebook. Deel interessante artikelen, maak connecties met andere professionals en laat weten dat je openstaat voor nieuwe projecten.
 3. Neem de tijd om te netwerken
  Ga naar relevante bijeenkomsten, seminaries en netwerkevenementen om ondernemers en bedrijfsleiders te ontmoeten en je diensten te promoten.
 4. Meld je aan op freelancer platformen:
  Websites zoals Freelancer, Freelancenetwork, Jellow en Gighouse zijn platformen waar je je diensten als freelancer kan promoten. Hier kunnen bedrijven jouw contactgegevens terugvinden en kan je connecties leggen om je bedrijf verder uit te bouwen.

Welke skills heb je nodig om als freelancer aan de slag te gaan?

Als freelancer heb je een aantal verschillende skills nodig. Ten eerste moet je goed kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. Je moet ook leiding kunnen geven als dat nodig is, en je moet in staat zijn om onafhankelijk te werken. 

Daarnaast is het belangrijk dat je flexibel bent en snel kunt schakelen tussen verschillende projecten. Ook is het handig als je een beetje technisch bent aangezien veel freelancers online werken.

Heb je bepaalde IT of Design skills? Dat zijn de skills waar er momenteel veel vraag naar is en waarmee je het makkelijkste met freelancing aan de slag kan.

Liggen jouw skills meer bij de leidinggevende en strategische functies? Dan is het een goed idee om jezelf consultant te noemen. In ons artikel - wat is het verschil tussen een freelancer en een consultant - gaan we dieper op dit thema in.

Hoe promoot je je diensten als freelancer?

Als je net bent begonnen met freelance werken, kan het lastig zijn om bedrijven aan te trekken. Je moet niet alleen je diensten verkopen, maar ook laten zien dat je de beste bent in wat je doet. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je jezelf kunt promoten en je bedrijf kunt laten groeien:

 1. Doe onderzoek naar de prijzen van andere freelancers in jouw branche en stal jouw tarieven daarop in.
 2. Maak gebruik van Social media om jezelf te promoten en laat bedrijfsleiders weten welke meerwaarde jij kan brengen
 3. Richt je marketing op het soort werk dat je wilt doen. Als je bijvoorbeeld graag schrijft, begin dan met bloggen of gastartikelen posten op andere websites.
 4. Zorg ervoor dat je een professionele website hebt met een heldere omschrijving van wat je aanbiedt.
 5. Contacteer potentiële klanten ook via e-mail of telefoon en laat hen weten wat je doet en waarom je de beste bent voor het werk dat ze nodig hebben.
 6. Neem deel aan netwerkbijeenkomsten in jouw branche om meer mensen te ontmoeten en te laten zien wat je doet.
 7. Verzamel referenties van klanten die je al hebt geholpen en plaats deze op je website of sociaal media-kanalen om nieuwe klanten te verleiden.

Succesvol freelance werken in België

Als je besluit om als freelancer te gaan werken, is het belangrijk om een aantal dingen goed in de gaten te houden. Voordat je begint, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je werkkosten zo laag mogelijk houdt, dat je een geschikte werkplek hebt en dat je de juiste tools tot je beschikking hebt. Ook kan je best weten wat de best betaalde freelance jobs in België zijn.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je jezelf als professional presenteert en een goede reputatie opbouwt bij potentiële klanten. Zorg er ook voor dat je in staat bent om deadlines na te komen en kwaliteitstaken te leveren. 

Verder is het belangrijk om netwerkbijeenkomsten te bezoeken, zodat je met andere zelfstandigen in contact kunt komen en nieuwe ideeën en mogelijkheden kunt ontdekken. 

Als laatste is het van cruciaal belang om altijd eerlijk te zijn over wat je kan doen, wat je ervaring is en hoeveel tijd je nodig hebt voor een project. Het is ook belangrijk om een plan op te stellen voor hoe je je bedrijf gaat runnen en wat je tarieven zullen zijn. 

Wanneer je eenmaal bent begonnen, moet je er hard voor werken om ervoor te zorgen dat je klanten tevreden zijn met jouw werk. Dit betekent goede communicatie, tijdige levering van producten of diensten en het leveren van kwaliteit. Klanttevredenheid is cruciaal voor het succes van elke freelancer, dus zorg ervoor dat dit altijd bovenaan staat op jouw lijstje met prioriteiten!

Conclusie

Als je een freelancer wilt worden, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om dat doel te bereiken. Je moet je verdiepen in de markt en wat vereist is om succesvol te zijn als freelancer. Verder moet je investeren in jezelf door het opbouwen van je portfolio en je netwerk. 

Als laatste maar niet minder belangrijk, creëer een plan voor hoe precies jij gaat slagen als freelancer – wat wil je behalen, waar vind je werk en welke strategie gebruik je? Neem deze stappen één voor één ter hand om zo succesvol mogelijk te worden als freelance professional.

Werk je meer dan 20uur per week als freelancer? En ben je op zoek naar een financiële partij die je helpt met het maximale vermogen uit je carrière te halen? Dan ben je bij House of Finance aan het goede adres. Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en ontdek welke meerwaarde wij in jouw vermogensopbouw kunnen betekenen.

Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op