Freelancing Power

Hoe kan ik starten als freelancer?

Mar 11, 2024
Erwin Achten
Financial Mentor
Hoe word ik freelancer en hoe kan je starten?

Zelfstandig werken als freelancer is een steeds populairder wordende carrière keuze in Vlaanderen. Maar waar begint u? In dit artikel gaan we dieper in op hoe u een succesvolle freelancer wordt. Van het vinden van passende opdrachten tot het managen van projecten - we laten u zien wat er nodig is om deze baan te volbrengen!

—--------------------------------

Inhoudsopgave

 1. Wat is freelance werken?
 2. Hoe word ik freelancer?
 3. Fiscaal stappenplan starten als freelancer in bijberoep
 4. Waarom freelance werken een goede keuze is
 5. Hoe vindt u cliënten als freelancer?
 6. Welke skills hebt u nodig om als freelancer aan de slag te gaan?
 7. Hoe promoot u uw diensten als freelancer?
 8. Succesvol freelance werken in België
 9. Conclusie

—--------------------------------

Wat is freelance werken?

Freelance werken betekent dat u uw diensten aanbiedt aan bedrijven of organisaties, maar niet vast in dienst bent. In plaats daarvan werkt een freelancer op projectbasis. Dit betekent dat ze hun eigen baas zijn en hun eigen boekhouding moeten doen. Vaak worden ze ingehuurd voor kortetermijnprojecten en zijn daarom ook vrij om te solliciteren bij andere bedrijven en projecten.

Hoe word ik freelancer?

Voordat u begint met het opzetten van uw freelance business, is het belangrijk om te bepalen welke richting u op wilt gaan. Wilt u bijvoorbeeld als grafisch ontwerper freelance werken of als webdesigner? Als u weet wat voor soort freelancer u wilt worden, kunt u uzelf beter vermarkten en richten op de juiste klanten. Het stappenplan om freelancer te worden gaat als volgt:

 • Stap 1: maak een goed portfolio

Dit kan online zijn, maar ook offline (bijvoorbeeld als grafisch ontwerper). Zorg ervoor dat uw werk goed gepresenteerd is en laat potentiële klanten zien wat voor mooie dingen u allemaal kunt maken. Hoe beter uw portfolio, hoe makkelijker u uw toekomstige klanten kan overtuigen om uw diensten te gebruiken.

 • Stap 2: start uw freelance business

Kies de juiste ondernemingsvorm en maak gebruik van fiscale optimalisaties. Zo bent u er zeker van dat u geen euro belastingen te veel betaalt en dat uw vermogen elk jaar exponentieel groeit.

 • Stap 3: zoek actief naar uw eerste klanten

Gebruik Social Media, vacaturesites en stuur uw portfolio naar bedrijven in de buurt om uzelf meer in de kijker te zetten.

In ons vrijblijvend Webinar - 10 keer fiscaal optimaliseren voor freelancers - geven we u een stappenplan mee om uw financiële toekomst als freelancer veilig te stellen.

Fiscaal stappenplan starten als freelancer in bijberoep

Wat denkt een financieel architect met 14 jaar ervaring over starten als freelancer? Welke ondernemingsvorm en fiscale keuzes zou hij maken om het maximale vermogen uit zijn carrière te halen? We vroegen het aan onze Managing partner Roberto Musardo.

Waarom freelance werken een goede keuze is

Als freelancer hebt u veel vrijheid. U kunt uw eigen tijd indelen en bepaalde dagen in de week werken als u dat wilt. Ook kunt u vaak flexibeler op vakantie gaan dan wanneer u in loondienst bent. 

Bovendien hoeft u geen rekening te houden met verlofdagen of andere dingen die in loondienst komen kijken.

Freelance werken betekent dan ook dat u een stuk zelfstandiger moet zijn dan wanneer u in loondienst bent. U hoeft niet alles te doen wat uw baas zegt en kunt dus ook meer invloed uitoefenen op het product waarmee u aan de slag gaat.

Hoe vindt u cliënten als freelancer?

Als u net bent begonnen met freelance werken kan het lastig zijn om klanten te vinden. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jezelf beter te profileren en meer klanten aan te trekken.

 1. Zorg ervoor dat u een goede website hebt die makkelijk te vinden is.
  Uw website is uw visitekaartje, dus zorg ervoor dat deze er netjes uitziet en makkelijk te navigeren is. Zet duidelijk wat voor soort diensten u aanbiedt en voeg een portfolio toe waarmee potentiële klanten een impressie kunnen krijgen van uw werk.
 2. Gebruik Social media om uw diensten te promoten.
  Zorg ervoor dat u actief bent op relevante platforms zoals LinkedIn, Twitter of Facebook. Deel interessante artikelen, maak connecties met andere professionals en laat weten dat u openstaat voor nieuwe projecten.
 3. Neem de tijd om te netwerken.
  Ga naar relevante bijeenkomsten, seminaries en netwerkevenementen om ondernemers en bedrijfsleiders te ontmoeten en uw diensten te promoten.
 4. Meldt u aan op freelancer platformen.
  Websites zoals Freelancer, Freelancenetwork, Jellow en Gighouse zijn platformen waar u uw diensten als freelancer kunt promoten. Hier kunnen bedrijven uw contactgegevens terugvinden en kunt u connecties leggen om uw bedrijf verder uit te bouwen.

Welke skills hebt u nodig om als freelancer aan de slag te gaan?

Als freelancer hebt u een aantal verschillende skills nodig. Ten eerste moet u goed kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. U moet ook leiding kunnen geven als dat nodig is, en u moet in staat zijn om onafhankelijk te werken. 

Daarnaast is het belangrijk dat u flexibel bent en snel kunt schakelen tussen verschillende projecten. Ook is het handig als u een beetje technisch bent aangezien veel freelancers online werken.

Hebt u bepaalde IT of Design skills? Dat zijn skills waar momenteel veel vraag naar is en waarmee u het makkelijkste met freelancing aan de slag kan.

Liggen uw skills meer bij de leidinggevende en strategische functies? Dan is het een goed idee om uzelf consultant te noemen. In ons artikel - wat is het verschil tussen een freelancer en een consultant - gaan we dieper op dit thema in.

Hoe promoot u uw diensten als freelancer?

Als u net bent begonnen met freelance werken, kan het lastig zijn om bedrijven aan te trekken. U moet niet alleen uw diensten verkopen, maar ook laten zien dat u de beste bent in wat u doet. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop u uzelf kunt promoten en uw bedrijf kunt laten groeien:

 1. Doe onderzoek naar de prijzen van andere freelancers in uw branche en stel uw tarieven daarop in.
 2. Maak gebruik van Social media om uzelf te promoten en laat bedrijfsleiders weten welke meerwaarde u kunt brengen.
 3. Richt uw marketing op het soort werk dat u wilt doen. Als u bijvoorbeeld graag schrijft, begin dan met bloggen of gastartikelen posten op andere websites.
 4. Zorg ervoor dat u een professionele website hebt met een heldere omschrijving van wat u aanbiedt.
 5. Contacteer potentiële klanten ook via e-mail of telefoon en laat hen weten wat u doet en waarom u de beste bent voor het werk dat ze nodig hebben.
 6. Neem deel aan netwerkbijeenkomsten in uw branche om meer mensen te ontmoeten en te laten zien wat u doet.
 7. Verzamel referenties van klanten die u al hebt geholpen en plaats deze op uw website of sociale media-kanalen om nieuwe klanten te verleiden.

Succesvol freelance werken in België

Als u besluit om als freelancer te gaan werken, is het belangrijk om een aantal dingen goed in de gaten te houden. Voordat u begint, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw werkkosten zo laag mogelijk houdt, dat u een geschikte werkplek hebt en dat u de juiste tools tot uw beschikking hebt. Ook kunt u best weten wat de best betaalde freelance jobs in België zijn.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u uzelf als professional presenteert en een goede reputatie opbouwt bij potentiële klanten. Zorg er ook voor dat u in staat bent om deadlines na te komen en kwaliteitstaken te leveren. 

Verder is het belangrijk om netwerkbijeenkomsten te bezoeken, zodat u met andere zelfstandigen in contact kunt komen en nieuwe ideeën en mogelijkheden kunt ontdekken. 

Als laatste is het van cruciaal belang om altijd eerlijk te zijn over wat u kunt, wat uw ervaring is en hoeveel tijd u nodig hebt voor een project. Het is ook belangrijk om een plan op te stellen voor hoe u uw bedrijf gaat runnen en wat uw tarieven zullen zijn. 

Wanneer u eenmaal bent begonnen, moet u er hard voor werken om ervoor te zorgen dat uw klanten tevreden zijn met uw werk. Dit betekent goede communicatie, tijdige levering van producten of diensten en het leveren van kwaliteit. Klanttevredenheid is cruciaal voor het succes van elke freelancer, dus zorg ervoor dat dit altijd bovenaan staat op jouw lijstje met prioriteiten!

Conclusie

Als u een freelancer wilt worden, zijn er een aantal stappen die u kunt nemen om dat doel te bereiken. U moet u verdiepen in de markt en wat vereist is om succesvol te zijn als freelancer. Verder moet u investeren in uzelf door het opbouwen van uw portfolio en uw netwerk. 

Als laatste, maar niet minder belangrijk, creëer een plan voor hoe precies u gaat slagen als freelancer – wat wilt u behalen, waar vindt u werk en welke strategie gebruikt u? Neem deze stappen één voor één ter hand om zo succesvol mogelijk te worden als freelance professional.

Werkt u meer dan 20uur per week als freelancer? En bent u op zoek naar een financiële partij die u helpt met het maximale vermogen uit uw carrière te halen? Dan bent u bij House of Finance aan het goede adres. Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en ontdek welke meerwaarde wij in uw vermogensopbouw kunnen betekenen.

Kosteloos Webinar -  25 april 2024

8 investeringstechnieken
voor bedrijfsleiders

Inschrijven voor dit Webinar
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op