Freelancing Power

Het verschil tussen een freelancer en een consultant

Mar 11, 2024
Roberto Musardo
Managing Partner
Een freelancer en een consultant die samen op de foto staan om het verschil tussen de twee uit te leggen.

Zowel freelancers als consultants zijn niet meer weg te denken uit het huidige bedrijfsleven. Ze doen beide werk dat belangrijk is voor bedrijven die willen groeien. Maar wat is het verschil tussen een freelancer en een consultant precies? In dit artikel onderzoeken we hoe elke beroepsgroep hun klanten helpt, en waarom u misschien wel een soort freelance professional of consultant nodig heeft om uw bedrijf naar het volgende niveau te brengen.

—--------------------------------

Inhoudsopgave

 1. Wat is het verschil tussen een freelancer en een consultant?
 2. Wat is een freelancer precies?
 3. Wat is een consultant dan?
 4. Hoeveel kost een freelancer inhuren?
 5. Hoeveel kost een consultant inhuren?
 6. Wat zijn de voordelen van het inhuren van een freelancer of consultant?
 7. Hoe vind ik de beste freelancer voor mijn onderneming?
 8. Hoe vind ik de beste consultant voor mijn onderneming?
 9. Welke taken kan ik uitbesteden aan een freelancer?
 10. Conclusie

—--------------------------------

Wat is het verschil tussen een freelancer en een consultant?

Als u op zoek bent naar hulp voor uw bedrijf, is het belangrijk om te weten welke hulp u precies kunt inschakelen. Voor bedrijfsleiders die taken willen uitbesteden, is het van hoofdbelang om te weten welke beroepsgroep u moet aanspreken om bepaalde opdrachten te doen. Het verschil tussen een freelancer en een consultant? Beide typen professionals kunnen u helpen met projecten, maar ze hebben wel verschillende aanpakken en doelstellingen.

Een freelancer is iemand die op zelfstandige basis werkt en zijn of haar diensten aanbiedt aan bedrijven. Ze werken vaak op projectbasis, waarbij ze ingehuurd worden om een bepaalde taak te voltooien voor korte- of lange termijn.

Een consultant is iemand die bedrijven advies geeft over strategieën of problemen waarmee ze te maken hebben. Ze analyseren de situatie van het bedrijf en helpen hen bij het nemen van de juiste beslissingen. Consultants zijn niet altijd zelfstandigen, er zijn grote consultancy agencies die adviseurs in dienst hebben en die u kunt inschakelen om bepaalde adviezen te geven.

Wat is een freelancer precies?

Een freelancer is een zelfstandige die zichzelf aanbiedt om bepaalde taken uit te voeren voor een onderneming, meestal op projectbasis en voornamelijk in de ICT- en creatieve sector. 

Webdevelopers, marketeers, copywriters, fotografen, vertalers, grafische vormgevers en nog veel andere professionelen vonden de laatste jaren hun weg naar het freelance statuut, en ze hebben gelijk ook. 

Freelance werken zit in de lift en met de juiste fiscale optimalisaties kan iemand door 10 uur per week extra te werken, op 10 jaar tijd, een vermogen opbouwen van om en bij de 350.000 euro.

Wat is een consultant dan?

Een consultant is een professional die bedrijven adviseert over hoe ze bepaalde problemen kunnen oplossen. Consultants werken vaak in teams en bieden hun diensten aan voor een vast tarief. In sommige gevallen kan een consultant worden ingehuurd om een bepaald project te leiden of als expert op te treden in een bepaald gebied.

Wanneer consultants op zelfstandige basis werken dan noemen we ze freelance consultants.

Hoeveel kost een freelancer inhuren?

De kosten van het inhuren van een freelancer zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring en expertise van de persoon, het type project en de duur van het project. In het algemeen zijn de kosten voor het inhuren van een iemand die freelance werkt lager dan die voor het inhuren van een consultant. Dit is omdat mensen die freelance werken meestal geen leidinggevende taken op zich nemen.

Het uurloon van een freelancer varieert tussen de 40 euro en 130 euro

In ons artikel - de beste freelance jobs in België - gaan we dieper op welke freelancers het hoogste uurloon vragen.

Hoeveel kost een consultant inhuren?

Een consultant is iemand die jarenlange ervaring heeft in een bepaalde sector. Dit betekent dat ze over het algemeen meer inzichten hebben dan freelancers en ze kunnen meer specifieke kennis en vaardigheden aanbieden. Het nadeel van het inhuren van consultants is dat ze duurder zijn dan het inhuren van een freelancers.

Het uurloon van een consultant varieert tussen de 75 euro en 350 euro.

Wat zijn de voordelen van het inhuren van een freelancer of consultant voor uw bedrijf?

 1. Meer vrijheid en flexibiliteit in uw bedrijfsvoering
 2. Opportuniteiten kunnen benutten wanneer ze zich voordoen
 3. Minder loonkosten betalen
 4. De mogelijkheid om uw interne prestaties te verbeteren
 5. Nieuwe inzichten = nieuwe wegen

1. Meer vrijheid en flexibiliteit in uw bedrijfsvoering

Een freelancer aannemen in plaats van iemand in dienst aannemen kent veel voordelen, de belangrijkste hiervan is de flexibiliteit in uw bedrijfsvoering. U bent niet gebonden aan één bepaalde persoon en u hebt de mogelijkheid om stapsgewijs meer uren te vragen indien uw bedrijfsfinanciën dit toelaten.

2. Opportuniteiten kunnen benutten wanneer ze zich voordoen

Als bedrijfsleider loopt u vaak tegen opportuniteiten op die u niet optimaal kunt benutten. Dit meestal door een gebrek aan kennis of aan werkkrachten. Door contacten met freelancers en consultants te bouwen en kleine projecten uit te besteden, bouwt u een rigide netwerk om toekomstige opportuniteiten optimaal te kunnen benutten.

3. Minder loonkosten betalen

Het duidelijkste voordeel van het inhuren van een freelancer of consultant vindt men in het verschil in kosten. In vergelijking met iemand in loondienst aannemen is dat verschil enorm. U hoeft namelijk enkel rekening te houden met het uurloon van de professional.

4. De mogelijkheid om uw interne prestaties te verbeteren

U hebt de mogelijkheid om uw bedrijfsafdelingen en bedrijfsprocessen te laten doorlichten door een consultant. Hij of zij gaat op zoek naar gemiste opportuniteiten, inefficiënte processen en geeft allround advies over een specifieke onderwerp.

5. Nieuwe inzichten = nieuwe wegen

Als ondernemer is het belangrijk om zoveel mogelijk inzichten te krijgen in de sectoren waarin uw bedrijfsvoering zich bevindt. Hoe meer kennis, inzichten en expertise u hebt, hoe beter u uw bedrijf in de juiste richting kunt sturen. Nieuwe inzichten doen nieuwe wegen opengaan en geven u de mogelijkheid om betere beslissingen te maken.

Hoe vind ik de beste freelancer voor mijn onderneming?

Als u op zoek bent naar een freelancer voor uw project, dan is het belangrijk om te weten welke kwaliteiten u nodig hebt.

Vindt u het belangrijk dat de freelancer snel kan leveren en naar uw kantoor kan komen? Dan is het aan te raden om iemand te kiezen die in de buurt woont. Bent u op zoek naar iemand met specifieke kennis? Kies dan iemand die gespecialiseerd is in het soort werk dat u nodig hebt.

Het is ook belangrijk om reviews van andere klanten te lezen voordat u een freelancer inschakelt. Zo weet u zeker dat u iemand kiest die betrouwbaar is en goed werk levert.

Er zijn verschillende online freelance platformen waar u op zoek kunt gaan naar de juiste freelancer voor uw opdracht. De belangrijkste zijn:

 1. Freelancenetwork
 2. GigHouse
 3. Jellow

Hoe vind ik de beste consultant voor mijn onderneming?

Als u op zoek bent naar een consultant dan is het belangrijk dat u op voorhand weet naar welke adviezen of oplossingen u op zoek bent. De ene consultant is de andere niet. Het vinden van de juiste consultants zal u meer tijd kosten dan het vinden van de juiste freelancers, consultants zijn minder dik gezaaid.

Bij het zoeken naar een consultant kunt u gebruik maken van de bovenstaande websites (sommige consultants zijn namelijk ook freelancer). Wilt u toch opteren voor een consultant in te huren die in loondienst werkt? Kies dan een consultancy agency uit deze lijst of ga de internationale tour op en kies voor comatch.

Welke taken kan ik uitbesteden aan een freelancer?

 • Grafisch Design
 • Fotografie
 • Web Design
 • Web Development
 • Videobewerking
 • Copywriting
 • Sales
 • Advertentiebeheer
 • Marketing
 • Vertalingen
 • IT en ICT
 • Beveiliging
 • Administratie
 • HR-ondersteuning
 • Eventplanning
 • Boekhouding
 • SEO en SEA

Conclusie

Een freelancer is iemand die op zelfstandige basis werkt, wat betekent dat ze geen vaste aanstelling bij een bedrijf hebben. In plaats daarvan nemen ze projecten aan vanuit hun eigen bedrijf of als onderdeel van een groter team. Een consultant daarentegen is iemand die ingehuurd wordt om organisaties te helpen bij het oplossen van problemen of het verbeteren van hun prestaties. Consultants werken vaak in teams en worden ingehuurd door bedrijven of overheden die op zoek zijn naar specifieke adviezen en expertises.

Kosteloos Webinar -  25 april 2024

8 investeringstechnieken
voor bedrijfsleiders

Inschrijven voor dit Webinar
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op