Freelancing Power

De top 15 beste freelance jobs in België

January 9, 2023
Een afbeelding van de schrijver om naar de Linkedin pagina te gaan
Roberto Musardo
Managing Partner
Twee freelancers die een artikel aan het schrijven zijn over de beste freelance jobs in België

Ben je op zoek naar een manier om geld te verdienen vanuit je eigen woonkamer? Of ben je gewoon op zoek naar meer flexibiliteit en vrijheid in je carrière? Dan moet je zeker dit artikel lezen over de beste freelance jobs in België! We kijken niet enkel naar welke freelance jobs het best betaald worden maar ook naar welke freelancers er momenteel het meest gezocht wordt. Wat de voordelen zijn van het werken als freelancer en welke jobmogelijkheden je hebt, ontdek je hier.

—--------------------------------

Inhoudsopgave

 1. Wat zijn de best betaalde freelance jobs?
 2. Top 15 best freelance jobs in België
 3. Waarom freelancen aantrekkelijk is voor bedrijven
 4. Wat moet je weten voordat je begint met freelancen?
 5. Naar welke freelance jobs wordt er het meest gezocht?
 6. Stappenplan starten als freelancer
 7. 3 tips om de best betaalde freelancer van België te worden

—--------------------------------

Wat zijn de best betaalde freelance jobs?

Veel mensen dromen ervan om een ​​vrij freelancer te zijn en hun eigen uren te maken. Het is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. Er is hard werk en doorzettingsvermogen vereist om succesvol te zijn in elke freelance job. Sommige banen betalen beter dan andere, dus als je op zoek bent naar de beste freelance jobs, moet je weten wat jouw opties zijn.

De best betaalde freelancing jobs zijn de ontwikkelaars, consultants en managers. Zij hebben de kennis en expertise om andere freelancers aan te sturen en naar oplossingen te zoeken.

Het verschil tussen een consultant en een freelancer bespraken we eerder al in ons vakartikel freelancer vs consultant.

De top 15 beste freelance jobs in België

Job Gemiddeld uurloon
Virtuele assistent €30
Administratie €35
Grafisch ontwerper €40
Social media marketeer €45
Fotograaf €45
Freelance copywriter/ vertaler €50
Marketeer €50
Videoproducer €55
Boekhouder €55
Social media manager €60
Marketing manager €60
Web-ontwikkelaar €65
App-ontwikkelaar €75
Cloud-computing specialist €80
Freelance consultant €85 - €350

Waarom freelancen aantrekkelijk is voor bedrijven

Bedrijven hebben steeds meer behoefte aan flexibele werknemers die snel kunnen inspringen op projectbasis. Freelancers zijn hier perfect voor, omdat ze vaak al ervaring hebben in het bedrijfsleven en een netwerk hebben opgebouwd waarmee ze snel aan de slag kunnen. Daarnaast zijn freelancers vaak goedkoper dan reguliere werknemers, omdat ze geen vaste overheadkosten hebben.

Wat moet je weten voordat je begint met freelancen?

Voor je begint met freelancen, is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. Hieronder vind je een aantal dingen die je moet weten voordat je begint met freelancen:

 1. Weet wat je waard bent:
  Veel freelancers onderschatten hun eigen waarde en vragen te weinig geld voor hun werk. Zorg ervoor dat je jezelf niet laat uitbuiten door te weten wat je waard bent en vraag altijd meer dan wat je denkt dat je kunt krijgen. 
 2. Wees professioneel:
  Hoewel freelancen vaak informeel kan zijn, moet je er toch professioneel bij blijven. Dit betekent dat je op tijd moet leveren, goed communiceert met je opdrachtgever en ervoor zorgt dat er geen fouten in je werk zitten.
 3. Promoot jezelf:
  Als freelancer moet je actief bezig zijn met het promoten van jezelf en je werk. Dit kan online via Social media of persoonlijk door mond-op-mondreclame. Hoe meer bedrijven jouw diensten willen, hoe meer je per uur kan vragen.

Naar welke freelance jobs wordt er het meest gezocht?

Wanneer we een crawling tool gebruiken om Belgische zoekopdrachten in Google te analyseren, kunnen we achterhalen naar welke freelance jobs er het meest gezocht wordt. We kunnen niet enkel zien welke woorden bedrijven gebruiken in hun zoektocht naar de juiste freelancer, we kunnen zelfs zien hoeveel zoekopdrachten er maandelijks zijn.

Zoekresultaten van SEO-tool Ahrefs rond het topic "freelance copywriter"

De meest gezochte freelancer is de freelance copywriter, met een totaalvolume van meer dan 2900 maandelijks zoekopdrachten.

Misschien toch eens je copywriting skills op punt zetten?

Job Zoekopdrachten per maand
Freelance copywriter 2900
Freelance def (developer) 400
Freelance administratie 300
Freelance verpleegkundige 200
Freelance web developer 150

In de bovenstaande tabel kan je nog 4 andere zoekopdrachten zien, samen met het aantal zoekopdrachten dat er maandelijks plaatsvindt.

Stappenplan starten als freelancer

 1. Start je eigen bedrijf op:
  Om te kunnen freelancen moet je natuurlijk eerst een bedrijf oprichten. Ga langs bij een sociaal secretariaat en zij helpen je met al jouw opstartformaliteiten. In ons artikel - starten als freelancer - gaan we dieper in op de mogelijkheden en kwaliteiten die je als freelance werker moet hebben om te starten.
 2. Registreer je op een freelancer website:
  Er zijn verschillende freelancing sites waar bedrijven op zoek gaan naar freelancers met bepaalde vaardigheden. Als je net begint met freelancen, is het een goed idee om je eerst op één van deze sites te registreren en wat tijd te investeren in het vinden van de juiste opdrachtgevers en projecten. Op die manier kun je snel wat werk in je portfolio zetten.
 3. Zoek naar relevante vacatures:
  Er zijn ook tal van websites waar bedrijven vacatures voor freelancers plaatsen. Dit kunnen bedrijfswebsites, vakbladen en vacaturesites zijn. Neem de tijd om de juiste sites te zoeken en bekijk de opdrachten die vermeld worden.
 4. Maak contact met opdrachtgevers:
  Als je eenmaal weet welke bedrijven je interesse hebben, dan is het tijd om contact te maken. Probeer hun interesse te wekken door eerst wat informatie over jezelf te delen en daarna je portfolio aan hen te laten zien. Als ze geïnteresseerd zijn in je werk, dan kun je een potentiële opdrachtgever hebben gevonden!
 5. Blijf je competenties ontwikkelen:
  Het is belangrijk om je vaardigheden en kennis te verbeteren als je freelance werk doet. Zorg ervoor dat je altijd up-to-date bent met de laatste technologie, trends en tools. Als je goed bent voorbereid, zul je betere kansen hebben om interessante betaalde freelance opdrachten te vinden.

3 tips om de best betaalde freelancer van België te worden

 1. Kies de juiste ondernemingsvorm:
  Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm voor jouw freelance business is van hoofdbelang. Als eenmanszaak betaal je meer dan 60% van je inkomen aan de overheid. Wanneer je echter gebruik maakt van een vennootschap en van de 13 fiscale optimalisaties die mogelijk zijn voor de vennootschap, kom je aan een belastingpercentage van minder dan 35%.

  De best betaalde freelancer worden start met het optimaliseren van je bedrijf. Ben je op zoek naar een financiële partij die je helpt met zo min mogelijk belastingen betalen? Dan ben je bij House of Finance aan het goede adres. Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en ontdek welke meerwaarde wij in jouw vermogensopbouw kunnen betekenen.
 2. Zorg voor een ongelofelijk goed portfolio:
  Het maken van een goed portfolio is erg belangrijk als je een freelancer bent. Een portfolio laat zien wat je kunt en wat je al hebt gedaan. Je kunt hiermee laten zien aan mogelijke klanten dat je de juiste persoon bent om hun project af te ronden. Vergeet niet om regelmatig bij te werken en zo jouw beste werk naar voren te laten komen. Hoe grootser en beter je voorgaande opdrachten, hoe meer je per uur kan vragen.
 3. Blijf op de hoogte van trends en technologie:
  Als freelancer moet je altijd geïnformeerd blijven over de trends en technologie in jouw branche. Zo kun je up-to-date blijven met de markt waarin je actief bent. Dit helpt bij het vinden van interessante opdrachten, maar ook bij het uitvoeren van die opdrachten. Hoe meer skills en competenties je hebt, hoe meer je per uur kan vragen.
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op