Huurcontracten beëindigen

Huurcontract beëindigen en opzeggen

Mar 11, 2024
Roberto Musardo
Managing Partner
Huurcontract beëindigen. Foto die de uitlegt hoe huurcontracten opgezegd kunnen worden.

Er zijn verschillende redenen waarom uw huurder of uzelf het huurcontract wil opzeggen. Maar kan dat zomaar of moet de huurder zijn huurtermijn uitdoen? Gelukkig is het proces van het opzeggen van een huurcontract vrij simpel en recht toe recht aan. In dit artikel ontdekt u stap voor stap hoe u het huurcontract kunt opzeggen en wat uw rechten en plichten zijn.

—--------------------------------

Inhoudsopgave

 1. Huurcontract opzeggen door eigenaar
 2. Wat zijn de gevolgen als u het huurcontract opzegt?
 3. Huurcontract opzeggen door huurder
 4. Voorbeeldbrieven
 5. Conclusie

—--------------------------------

Huurcontract opzeggen door eigenaar

Als verhuurder kunt u het huurcontract altijd zonder motivatie opzeggen tegen het einde van de huurtermijn, mits u een opzegtermijn van zes maanden respecteert. Indien u het huurcontract niet opzegt, wordt het stilzwijgend verlengd.

Daarnaast kunt u een contract van lange duur (negen jaar) vervroegd opzeggen als u het kunt motiveren als volgt:

 • Opzeg voor eigen gebruik of bewoning door familieleden
  In dit geval dient u rekening te houden met een opzegtermijn van 6 maanden. Voor contracten afgesloten na 2019 kan dit pas na het derde jaar.

 • Opzeg voor grote renovatiewerken
  Voor huurcontracten afgesloten voor 1 januari 2019 mag dit alleen op het einde van elke driejarige huurperiode. Huurcontracten die sinds 1 januari 2019 zijn afgesloten, mag u op elk ogenblik zodra het derde huurjaar is verstreken opzeggen.

Een kortlopende huurovereenkomst kunt u nooit vervroegd opzeggen.

Wat zijn de gevolgen als u het huurcontract opzegt?

Wanneer u als eigenaar het huurcontract opzegt, is het belangrijk om te weten dat dit consequenties kan hebben. Zo moet u bijvoorbeeld een schadevergoeding betalen wanneer u het contract vroegtijdig opzegt zonder motivatie. Het is daarom belangrijk om goed na te denken voordat u een beslissing neemt.

We geven u hieronder enkele voorbeelden:

 • U zegt aan het einde van een driejarige huurperiode van lange duur de huurovereenkomst zonder motivatie op. Dat kan, mits betaling van een schadevergoeding van negen maanden huur (bij opzeg aan het einde van het derde jaar) of van zes maanden huur (bij opzeg aan het einde van het zesde jaar). Vanaf de derde driejarige periode moet u geen schadevergoeding meer betalen.

 • U wilt verbouwingswerken uitvoeren waardoor de woning tijdelijk onbewoonbaar is. Dan mag u het huurcontract opzeggen mits u voldoende bewijsmateriaal van de werken kunt voorleggen en de werken ten laatste 6 maanden na het einde van de opzegtermijn aanvangen. Komt u deze verplichting niet na, heeft de huurder recht op een schadevergoeding van 18 maanden huur.

Huurcontract opzeggen door huurder

Huurders kunnen op elk moment het huurcontract opzeggen zonder motivatie, rekening houdend met een opzegtermijn van 3 maanden. De opzegtermijn begint dan op de eerste dag van de maand die volgt op de opzegging van de huur. 

Als uw huurder het contract opzegt binnen de eerste drie jaar van de overeenkomst, betaalt hij wel een opzegvergoeding van:

 • 3 maanden huur als het contract eindigt in het eerste jaar
 • 2 maanden huur als het contract eindigt in het tweede jaar
 • 1 maand huur als het contract eindigt in het derde jaar

Na het derde jaar moet de huurder geen opzegvergoeding meer betalen.

Voorbeeldbrieven

Wanneer u het huurcontract wilt opzeggen, is het belangrijk om dit correct en duidelijk te doen. Hieronder vindt u enkele voorbeeldbrieven die u kunt gebruiken bij het opzeggen van het huurcontract.

Conclusie

In de meeste gevallen is het mogelijk om het huurcontract op te zeggen met inachtneming van een opzegtermijn van drie tot zes maanden. Ook kan het zijn dat de huurovereenkomst voor bepaalde tijd is afgesloten, waardoor het niet mogelijk is om deze op te zeggen. Indien u als verhuurder geen motivatie hebt voor het vroegtijdig opzeggen, houdt u er best rekening mee dat u een schadevergoeding moet betalen.

Professionele hulp nodig?

Bent u een zelfstandige of bedrijfsleider en wilt u zekerheid hebben over over uw huurcontracten en uw rechten en plichten, weet dan dat u altijd bij ons terecht kan met uw vragen rond (ver)huren en (ver)kopen van vastgoed. Met de hulp van onze financiële architecten bent u er zeker van dat u de juiste keuzes maakt, die er op hun beurt voor zorgen dat uw investering maximaal rendeert.

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Kosteloos Webinar -  6 juni 2024

Privé vastgoed kopen met
de vennootschap

Inschrijven voor dit Webinar
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op