Vastgoed met beperkt budget

Investeren in vastgoed met een beperkt budget

Mar 11, 2024
Roberto Musardo
Managing Partner
Investeren in vastgoed met een beperkt budget.

Investeringen in vastgoed zijn op dit moment erg populair. Het biedt een aantrekkelijk rendement en is relatief veilig. Bij vastgoed denkt u snel dat u veel geld moet hebben om te kunnen investeren, maar dat is niet waar. Het vraagt wat creativiteit, maar er bestaan verschillende manieren waarop u ook met een beperkt budget toch in vastgoed kunt investeren. We zetten de mogelijkheden voor u op een rijtje.

—--------------------------------

Inhoudsopgave

 1. Waarom in vastgoed investeren?
 2. Investeren in vastgoed met een beperkt budget, welk type vastgoed?
 3. Laat uw huurder uw lening afbetalen
 4. Eigen inbreng en hefboomeffect
 5. Gebruik uw VAPZ, IPT, RIZIV of POZ-polis
 6. Conclusie

—--------------------------------

Waarom in vastgoed investeren?

Vastgoed is een uitstekende manier om uw geld te laten groeien. U kunt bijvoorbeeld een huis, appartement of handelspand kopen om te verhuren of u kunt een pand kopen, opknappen en verder verkopen. 

Daarnaast is een opbrengsteigendom vrij eenvoudig te financieren omdat uw eigen woning als waarborg kan dienen en omdat banken vastgoed zien als een stabiele en veilige belegging.

Lees meer over investeren in vastgoed in ons artikel ‘Investeren in vastgoed: welke huurder voor welk pand?’

Welk type vastgoed is geschikt voor een beperkt budget?

Om te beginnen is het belangrijk dat u bepaalt welk type vastgoed u wilt kopen. Wilt u een woning of appartement kopen om te verhuren, kijkt u eerder naar een handelspand of parkeerruimte? Iedere optie heeft zo zijn voor- en nadelen waarmee u rekening moet houden bij uw beslissing.

Een andere factor waarmee u rekening moet houden is de locatie van het vastgoed. Een huis in de stad is over het algemeen duurder dan een huis op het platteland. Dit betekent dat u minder keuze hebt wanneer u met een klein budget wilt investeren in vastgoed. 

Het is dus belangrijk dat u de goedkopere vastgoedopties identificeert, zoals: 

 • Studio’s
 • Studentenkamers
 • Parkeeropties 

Het rendement van deze types vastgoed ligt over het algemeen iets lager, maar het is een goede keuze om mee te starten.

Laat uw huurder uw lening afbetalen

Wanneer u een woning of appartement koopt, kunt u huurinkomsten gebruiken om uw lening af te betalen. Als u er dus naar streeft om te investeren in een pand waarvan de potentiële huurprijs overeenkomt met het maandelijkse aflossingsbedrag van uw lening,  betaalt uw huurder uw financiering af. 

Eigen inbreng en hefboomeffect

Wanneer u gebruikt maakt van het hefboomeffect, dus als u geld van anderen (bijv. de bank) gebruikt om te investeren, is vastgoed één van de eenvoudigste en veiligste manieren om te investeren.

Het positieve rendement zorgt ervoor dat uw investering een mooie winst oplevert. Hoe hoger uw eigen startkapitaal, hoe meer winst u maakt.

Meer weten over de financieringsmogelijkheden van vastgoed? Lees het in ons artikel ‘Hoe uw vastgoedinvestering financieren?’

Gebruik uw VAPZ, IPT, RIZIV of POZ-polis 

U kunt ook uw pensioenplan of groepsverzekering gebruiken als u wil investeren in vastgoed met een beperkt budget. Dit kan op drie manieren: 

 • Door het opnemen van een voorschot op uw pensioenkapitaal.
 • Voor de wedersamenstelling van een hypothecair krediet. Dan betaalt u aan het einde van het pensioenplan de totale lening in één keer terug met het uitgekeerde pensioenkapitaal. Ondertussen betaalt u enkel intresten.
 • Als waarborg voor een lening, ook wel inpandgave genoemd. 

Voordelen van deze oplossing zijn:

 • U krijgt middelen voor de aankoop, bouw en renovatie van vastgoed.
 • Dit kan dit doen voor elke vorm van vastgoed: woning, appartement, parking, maar ook voor een tweede of derde woning. 
 • U betaalt geen notaris-, registratie- en hyptheekkosten.
 • Het is voor vastgoed gelegen in de Europees Economische Ruimte

Meer lezen over de verschillende financieringsmogelijkheden voor uw vastgoedinvestering? Lees het artikel ‘Hoe uw vastgoedinvestering financieren?’.

Conclusie

Zelfs met een beperkt startkapitaal kunt u investeren in vastgoed. Kies voor het juiste pand in functie van uw startkapitaal en eventuele maandelijkse aflossingen. Maak hiervoor gebruik van het hefboomeffect van een hypothecair krediet. Hebt u echter een heel klein budget, kies dan voor een investering in parkeeropties of immotokens. Elke optie heeft voor- en nadelen, dus overweeg goed welke voor u de beste keuze is. Maar als u slim investeert, kunt u ook met een klein budget aardig wat geld verdienen met vastgoed.

Daarnaast kunt u ook uw pensioenplan gebruiken om te investeren in vastgoed. Laat u hierin goed begeleiden door een expert. Bent u van plan vastgoed aan te kopen en hebt u advies nodig? Plan dan een kennismakingsgesprek met onze financiële experten en ontdek welke financiering voor u het beste uitkomt. 

Webinar voor Bedrijfsleiders

Privé vastgoed kopen en betalen met
de vennootschap

Nu Bekijken
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op