Financieringen vastgoed

Hoe uw vastgoedinvestering financieren?

Mar 11, 2024
Roberto Musardo
Managing Partner
Hoe uw vastgoedinvestering financieren? Foto die de uitlegt hoe vastgoedinvesteringen gefinancierd kunnen worden.

Vastgoedinvesteringen kunnen een lucratieve manier zijn om uw vermogen te vergroten. Het enige probleem is dat het geld vaak niet meteen voorhanden is om deze toch wel grote investering te doen. In dit artikel geven we u een overzicht van de verschillende financieringsmogelijkheden voor uw vastgoed.  

—--------------------------------

Inhoudsopgave

 1. Tips voor de financiering van uw vastgoed
 2. Hypothecaire lening
 3. Wederopname van kapitaal
 4. Bulletkrediet
 5. VAPZ, IPT, RIZIV of POZ-polis
 6. Conclusie

—--------------------------------

Tips voor de financiering van uw vastgoed

 • Gebruik zo weinig mogelijk eigen middelen
 • Gebruik zoveel mogelijk geld van anderen zoals een vastgoedlening
 • Geniet van de fiscale voordelen van een hypothecaire lening
 • Denk op voorhand na over uw renovatieplannen en neem dat mee op bij de keuze van uw lening
 • Gebruik uw aanvullend pensioen voor de financiering van uw vastgoed

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening is de bekendste mogelijkheid voor vastgoedinvesteringen. Het biedt de laagste rentevoet en een voorspelbare maandelijkse aflossing. Omdat het bedrag van de maandelijkse aflossing vaak hoger ligt dan de huurinkomsten, voelt u het rendement echter pas als uw lening is afbetaald of wanneer u het pand verkoopt.

Belangrijk is dat u een zo laag mogelijke rentevoet krijgt. Dat kan door:

 • zoveel mogelijk kredietverstrekkers te vergelijken
 • u te profileren als investeerder
 • de slimste rentevoet te kiezen, variabel of vast

Wederopname van kapitaal

Als u al een hypothecair krediet van uw gezinswoning hebt dat bijna is afgelost, kunt u het terugbetaalde kapitaal opnieuw ontlenen aan de huidige rentevoet. Omdat u geen nieuwe lening aangaat, moet u ook geen notariskosten betalen. 

Pas er wel mee op dat de hypotheek op uw gezinswoning valt. Dus als het misloopt met uw investeringspand bestaat de kans dat u uw gezinswoning moet verkopen.

Bulletkrediet

Als u voldoende kapitaal hebt opgebouwd, kan het bulletkrediet een interessante oplossing zijn. U betaalt dan gedurende de looptijd van uw krediet enkel de intresten. Pas op het einde lost u het volledige kapitaal af. 

Om een bulletkrediet te krijgen, moet u aan de bank kunnen aantonen dat u het kapitaal kan terugbetalen als het moment aangebroken is. Dat kan bijvoorbeeld omdat u de uitbetaling van obligaties verwacht of omdat er een behoorlijke som van uw groepsverzekering vrijgegeven wordt.

Het grote voordeel van dit krediet is dat uw maandlast laag is en u uw huurinkomsten niet moet gebruiken voor de aflossing van uw lening.

De intresten worden echter anders berekend en er komen extra kosten bij kijken, wat het duurder maakt dan een klassieke hypothecaire lening.

VAPZ, IPT, RIZIV of POZ-polis

Als u een tweede pijler pensioenplan of groepsverzekering hebt, kunt u dit ook gebruiken voor de financiering van uw vastgoed. 

Gebruik uw VAPZ, IPT, RIZIV, POZ-polis of groepsverzekering dan voor de aankoop, bouw of renovatie van uw vastgoed. Dat kan op drie manieren:

 • Via een voorschot van uw pensioenkapitaal. 

Dit kan van 65% tot 90% van uw opgebouwde reserve bedragen. U kiest nadien zelf of u het terugstort in uw pensioenplan of dat het wordt afgehouden van uw pensioenkapitaal. Indien u het pand verkoopt, dient u het voorschot terug te betalen.

 • Voor de wedersamenstelling van een hypothecair krediet. 

Dan betaalt u aan het einde van het pensioenplan de totale lening in één keer terug met het uitgekeerde pensioenkapitaal. Ondertussen betaalt u enkel intresten op het krediet en u of uw vennootschap betalen de premies van het pensioenplan.

 • Als inpandgave

Inpandgave van uw pensioenplan als waarborg voor een lening. Indien u overlijdt voor einddatum van het krediet, wordt het overlijdenskapitaal van uw pensioenplan gebruikt om het krediet terug te betalen aan de bank.

Voordelen van deze oplossing zijn:

 • U krijgt middelen voor de aankoop, bouw en renovatie van vastgoed.
 • Dit kan dit doen voor elke vorm van vastgoed: woning, appartement, parking, maar ook voor een tweede of derde woning. 
 • U betaalt geen notaris-, registratie- en hypotheekkosten.
 • Het is voor vastgoed gelegen in de Europees Economische Ruimte

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om uw vastgoedinvestering te financieren zoals een hypothecaire lening, wederopname of bulletkrediet. Wat het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. Laat u daarom adviseren door een financieel expert. U doet er altijd goed aan om de verschillende voorstellen tegenover elkaar af te wegen.

Professionele hulp nodig?

Er zijn verschillende manieren om uw vastgoedinvestering te financieren zoals een hypothecaire lening, wederopname, bulletkrediet of m.b.v. uw pensioenplan of groepsverzekering. Wat het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. Laat u daarom adviseren door een financieel expert. U doet er altijd goed aan om de verschillende voorstellen tegenover elkaar af te wegen. 

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Kosteloos Webinar voor Bedrijfsleiders

Privé vastgoed kopen en betalen met
de vennootschap

Inschrijven voor dit Webinar
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op