Chartaal vs Giraal

Chartaal geld vs giraal geld

Jun 17, 2024
Erwin Achten
Financial Mentor
Chartaal vs Giraal geld

Chartaal geld, via munten en biljetten, en giraal geld via bankrekeningen, vormen de basis van financiële transacties. Chartaal biedt directe liquiditeit voor contante betalingen, terwijl giraal geld efficiëntie biedt bij online transacties en salarisbetalingen.

Beide vormen zijn essentieel voor het beheer van financiën en zakelijke operaties en in deze korte blog neem ik u mee in de voor- en nadelen van elk.

—--------------------------------

Inhoudsopgave

 1. Wat is giraal geld?
 2. Wat is chartaal geld?
 3. Wat is het verschil tussen chartaal en giraal geld?
 4. Wat zijn de voordelen van chartaal geld?
 5. Wat zijn de nadelen van chartaal geld?
 6. Wat zijn de voordelen van giraal geld?
 7. Wat zijn de nadelen van giraal geld?
 8. Conclusie 

Wat is giraal geld?

De betekenis van giraal geld is het geld dat op een elektronische (bank)rekening staat.

Er is geen munt of papier met daarop de waarde van het geld. Onder giraal geld valt alleen het geld waarmee je rechtstreeks anderen kunt betalen.

Giraal geld maakt digitale transacties mogelijk en zorgt ervoor dat men op een veilige manier met grote geldbedragen kan werken. Het merendeel bestaat op bankrekeningen en wordt gebruikt voor elektronische betalingen, overschrijvingen en andere financiële transacties.

Deze vorm van geld biedt gemak en efficiëntie in de moderne financiële wereld.

In onze moderne wereld is giraal geld niet enkel beschikbaar op een bankkaart of spaarrekening, maar het is ook van toepassing op vele andere manieren.

Voor zelfstandige of werknemers is er het fenomeen van giraal geld op een tankkaart of maaltijdcheques.

Wat is chartaal geld?

De betekenis van chartaal geld of cash geld (ook contant geld genoemd) is het tastbare geld dat rondgaat als betaalmiddel tussen de mensen. Het omvat zowel munten als bankbiljetten die fysiek kunnen worden aangeraakt en gebruikt voor transacties.

Dit tastbare geld wordt direct door mensen gebruikt voor dagelijkse betalingen en transacties. Munten en bankbiljetten vormen het chartaal geld dat je in je portemonnee hebt of in de handen van het publiek circuleert.

Wat is het verschil tussen chartaal geld en giraal geld?

Het concrete verschil tussen chartaal en giraal geld is dat chartaal geld tastbaar is dat je kunt aanraken, zoals munten en bankbiljetten. Digitaal geld bestaat alleen als elektronische tegoeden en kan niet fysiek worden aangeraakt.

Naast het duidelijke fysieke en elektronische onderscheid zijn er andere verschillen tussen chartaal en giraal geld.

De hoeveelheid digitaal geld in de wereld is veel groter dan de hoeveelheid chartaal geld. Banken hebben niet voor iedere euro die ze uitlenen fysieke euro’s in een kluis liggen. In plaats hiervan creëren ze geld door het bij te schrijven op rekeningen.

Chartaal geld, zoals munten en bankbiljetten, biedt specifieke voordelen en toepassingen die soms niet volledig kunnen worden gereproduceerd door giraal geld (geld op een bankrekening). Hier zijn enkele situaties waarin chartaal geld toegepast kan worden waar digitaal geld moeilijkheden mee zou krijgen:

 1. Directe betalingen: fysiek geld stelt je in staat om directe betalingen uit te voeren zonder afhankelijk te zijn van elektronische systemen. In situaties waar elektronische betalingen niet mogelijk zijn of waar technologische infrastructuur ontbreekt, komt chartaal geld van pas.
 1. Anonimiteit: tastbaar geld biedt een zekere mate van anonimiteit bij transacties. In tegenstelling tot elektronisch geld, waarbij elke transactie digitaal wordt vastgelegd, laat fysiek geld minder digitale sporen achter, wat sommigen als een voordeel beschouwen.
 1. Controle over uitgaven: Het gebruik van contant geld kan helpen bij het beheren van uitgaven. Door fysiek geld te gebruiken, heb je een tastbare representatie van je financiële situatie, wat voor sommige mensen een effectievere manier kan zijn om hun budget te beheren.
 1. Toegang in noodgevallen: In noodgevallen waarbij elektronische systemen mogelijk uitvallen, kan tastbaar geld van cruciaal belang zijn. Het biedt een vorm van financiële toegang, zelfs wanneer digitale middelen niet beschikbaar zijn.

Giraal geld, dat digitaal op een bankrekening staat, biedt bepaalde voordelen en toepassingen die niet direct beschikbaar zijn met chartaal geld (munten en bankbiljetten). Hier zijn enkele aspecten waarin elektronisch geld zich onderscheidt:

 1. Elektronische transacties: Digitaal geld maakt snelle en gemakkelijke elektronische transacties mogelijk, zoals online betalingen, overschrijvingen en contactloze betalingen. Dit biedt een efficiëntere manier van geldbeheer zonder de noodzaak van fysieke overdracht.
 1. Online winkelen: Met elektronisch geld kun je eenvoudig online winkelen. Het stelt consumenten in staat producten en diensten te kopen zonder de beperkingen van chartaal geld, dat fysiek aanwezig moet zijn.
 1. Digitaal bankieren: Elektronisch geld maakt gebruik van digitale bankdiensten, zoals mobiel bankieren en internetbankieren. Hierdoor kunnen mensen hun financiën beheren, rekeningen betalen en transacties volgen via digitale platforms.
 1. Automatische incasso's: digitaal geld maakt het mogelijk automatische incasso's in te stellen voor regelmatig terugkerende betalingen, zoals huur, abonnementen of leningen. Dit verbetert de automatisering van financiële verplichtingen.
 1. Geldoverdrachten: Giraal geld maakt het eenvoudig om geld over te maken naar anderen, ongeacht de locatie. Dit vergemakkelijkt snelle en veilige geldtransacties tussen individuen en bedrijven

Wat zijn de voordelen van chartaal geld?

Chartaal geld, bestaande uit fysieke munten en bankbiljetten, biedt verschillende voordelen variërend van gebruik tot privacy.

Anonimiteit:

Chartaal geld maakt anonieme transacties mogelijk. In tegenstelling tot giraal geld, waarbij transacties via bankrekeningen traceerbaar zijn, biedt fysiek geld een zekere mate van privacy.

Onafhankelijkheid van technologie:

Het gebruik van fysiek geld vereist geen elektronische apparaten of internetverbindingen. Hierdoor blijft het een betrouwbaar betaalmiddel in situaties waar technologie mogelijk niet beschikbaar is.

In situaties van stroomuitval of technische storingen blijft het ook bruikbaar. Het vereist geen elektriciteit of elektronische systemen om transacties uit te voeren.

Tastbaar geld wordt wereldwijd geaccepteerd en is vaak het enige geldige betaalmiddel in bepaalde transacties, vooral in contante aankopen, markten of situaties waar digitaal betalen niet praktisch is.

Tastbaarheid:

Fysiek geld is tastbaar en kan direct van hand tot hand worden overgedragen. Dit is vooral handig voor kleine aankopen of betalingen waar een persoonlijk contact gewenst is.

Financiële inclusie:

fysiek geld kan dienen als een toegankelijk betaalmiddel voor mensen zonder bankrekening of toegang tot elektronische betaalsystemen, waardoor financiële inclusie wordt bevorderd.

Wat zijn de nadelen van chartaal geld?

Chartaal geld, bestaande uit fysieke munten en bankbiljetten, heeft enkele nadelen.

Mogelijkheid tot diefstal en verlies:

Fysiek geld kan gestolen worden of verloren gaan, wat zorgt voor verlies voor de eigenaar.

Slijtage en beschadiging:

Munten en bankbiljetten kunnen beschadigd raken, wat de waarde ervan kan verminderen. Dit vereist periodieke vervanging en kan extra kosten met zich meebrengen.

Beperkte Geschiktheid voor Grote Transacties:

Chartaal geld is minder geschikt voor transacties met grote bedragen of over lange afstanden. In dergelijke gevallen kan digitaal geld of elektronische betaling efficiënter zijn en soms zelfs vereist.

Minder Traceerbaarheid:

In vergelijking met giraal geld biedt chartaal geld minder traceerbaarheid. Transacties met contant geld zijn moeilijker te volgen, wat de aanpak van illegale activiteiten kan bemoeilijken.

Afhankelijkheid van fysieke aanwezigheid:

Het gebruik van tastbaar geld vereist de fysieke aanwezigheid ervan. Als men geen contant geld bij zich heeft, kan het leiden tot beperkingen bij bepaalde aankopen of transacties.

Kosten van productie en distributie:

De productie, distributie en beheer van fysiek geld brengen kosten met zich mee voor overheden en financiële instellingen, in tegenstelling tot digitaal geld dat minder operationele kosten met zich meebrengt.

Wat zijn de voordelen van giraal geld?

Veiligheid:

digitaal geld wordt als veiliger beschouwd dan contant geld omdat het digitaal wordt opgeslagen in beveiligde databases, waardoor het risico van verlies en diefstal vermindert.

Efficiëntie:

Elektronische transacties met elektronisch geld kunnen snel worden uitgevoerd, wat bijdraagt aan de efficiëntie van betalingsprocessen.

Toegankelijkheid:

digitaal geld biedt gemakkelijke toegang via internetbankieren, waardoor mensen snel en eenvoudig financiële transacties kunnen uitvoeren.

Anonimiteit:

Hoewel niet absoluut, kunnen betalingen met digitaal geld relatief anoniem zijn, waardoor privacy voordelen ontstaan.

Geen fysieke beperkingen:

In tegenstelling tot contant geld heeft giraal geld geen fysieke beperkingen, waardoor het gemakkelijk online en internationaal kan worden gebruikt.

Wat zijn de nadelen van giraal geld?

Giraal geld, dat elektronisch wordt overgedragen en niet fysiek tastbaar is, heeft enkele nadelen:

Afhankelijkheid van technologie:

Digitaal geld is afhankelijk van technologische infrastructuren. Als het systeem uitvalt, kunnen transacties niet plaatsvinden, wat tot problemen leidt.

Cybercriminaliteit:

Aangezien giraal geld elektronisch is, kan het doelwit zijn voor fraude en cyberaanvallen, waardoor beveiligingsrisico's ontstaan.

Zorgen om privacy:

Elektronische transacties met digitaal geld kunnen, ondanks inspanningen, gevoelig zijn voor privacy kwesties, waardoor zorgen ontstaan over het bijhouden van transactiehistorie.

Mogelijke fraude:

Door de digitale aard van giraal geld bestaat het risico op digitale fraude en manipulatie, wat de integriteit van het financiële systeem kan bedreigen.

Conclusie  

In conclusie, het verschil tussen chartaal en giraal geld is essentieel voor het begrip van ons financiële systeem. Chartaal geld, zoals munten en bankbiljetten, is fysiek en wordt gebruikt voor dagelijkse transacties.

Giraal geld daarentegen bestaat uit banktegoeden en wordt elektronisch gebruikt voor betalingen. Chartaal geld biedt anonimiteit en directe betalingen, terwijl giraal geld gemak en veiligheid biedt in een digitale wereld.

Beide vormen van geld vullen elkaar aan en zijn belangrijk voor een soepele economische werking, waardoor consumenten en bedrijven profiteren van hun respectieve voordelen.

Webinar voor Bedrijfsleiders

Privé vastgoed kopen en betalen met
de vennootschap

Nu Bekijken
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op