Registreren huurcontract

Het registreren van uw huurcontract(en)

Mar 11, 2024
Roberto Musardo
Managing Partner
Registreren huurcontract

Een huurcontract voor woningen en gebouwen die al dan niet bestemd zijn voor huisvesting moet schriftelijk opgesteld en verplicht geregistreerd worden. Wij gaan in dit artikel dieper in op uw verplichtingen als verhuurder, hoe gaat u te werk en wat zijn de gevolgen als u het contract niet laat registreren?

—--------------------------------

Inhoudsopgave

  1. Waarom uw huurcontract registreren?
  2. Wanneer uw huurcontract registreren?
  3. Wat zijn de gevolgen als uw huurcontract niet is geregistreerd?
  4. Hoe een huurcontract registreren?
  5. Conclusie

—--------------------------------

Waarom uw huurcontract registeren?

Door het huurcontract te registeren, krijgt het een vaste datum. Dat wil zeggen dat niemand die datum kan betwisten en dat het contract bindend is. Het is vanzelfsprekend dat deze registratie belangrijk is voor zowel de huurder als de verhuurder.

  • Bescherming van de huurder: wanneer het huurcontract van de woning geldt als hoofdverblijfplaats, is bij een verkoop ervan de huurder vanaf de vaste datum wettelijk beschermd tegen uitzetting door de nieuwe eigenaar-verhuurder gezien deze laatste gebonden is door het huurcontract.

  • Bescherming van de verhuurder (eigenaar): als voor de woning een huurcontract is afgesloten voor een periode langer dan drie jaar, moet de huurder een opzegtermijn respecteren wanneer hij het huurcontract wil beëindigen.

De registratie van een huurcontract voor een onroerend goed dat deels bestemd is voor huisvesting en deels voor andere doeleinden (bijvoorbeeld een winkel of kantoor), biedt de verhuurder bovendien het voordeel dat de inkomstenbelasting voor ieder gedeelte afzonderlijk wordt vastgesteld en belast. Bij gebrek aan registratie van dat huurcontract zijn de volledige netto-huurinkomsten belastbaar.

Wanneer uw huurcontract registeren?

Om te beginnen is het belangrijk dat u bepaalt welk type vastgoed u wilt kopen. Wilt u een woning of appartement kopen om te verhuren, kijkt u eerder naar een handelspand of parkeerruimte? Iedere optie heeft zo zijn voor- en nadelen waarmee u rekening moet houden bij uw beslissing.

Een huurcontract voor een woning uitsluitend bestemd voor huisvesting van een gezin of één persoon

Bijvoorbeeld: huis, appartement, studentenkamer, tweede verblijf.

De verhuurder is verplicht om dit type huurcontract te laten registeren. De registratie dient binnen de twee maanden vanaf de ondertekening van het huurcontract te gebeuren en is gratis. U bent verplicht om voor een studentenkamer en tweede verblijf een huurcontract op te stellen, registratie ervan is echter niet verplicht.

Een huurcontract voor een woning niet uitsluitend bestemd voor huisvesting van een gezin of één persoon

Bijvoorbeeld: huis met winkel of kantoor voor beroepsdoeleinden, handelszaak, bedrijfsgebouw, terrein, parkeerruimte.

Zowel de verhuurder als de huurder kunnen dit contract laten registeren. Deze registratie is ook verplicht en dient binnen de vier maanden vanaf de onderteking van het huurcontract te gebeuren. De registratierechten bedragen 0,2% op het totaalbedrag van de huurprijs en de lasten die aan de huurder zijn opgelegd voor de hele duur van het huurcontract.

Wat zijn de gevolgen als het huurcontract niet is geregistreerd?

Een huurcontract dat niet geregistreerd is, kan wel wat gevolgen hebben. 

De nieuwe eigenaar kan bij verkoop de huurder eenvoudig uit het huis zetten omdat hij niet gebonden is aan het huurcontract. 

Maar ook de huurder kan een contract van 9 jaar of een contract van korte duur, afgesloten na 2019, beëindigen zonder opzegtermijn en zonder opzegvergoeding. Dit kan slechts tijdens de periode dat het huurcontract niet geregistreerd is.

Meer lezen over de opzeg van een huurcontract? Lees het in ons artikel ‘Huurcontract beëindigen en opzeggen’.

Hoe een huurcontract registeren?

U kunt uw huurcontract op twee manieren laten registren:

In beide gevallen ontvangt u na de registratie van uw huurcontract het registratierelaas (het bewijs van registratie). Mocht uw aanvraag onvolledig zijn, dan wordt er met u contact opgenomen.

Conclusie

U bent verplicht om een huurcontract te laten registreren. Dit doet u voor uw eigen bescherming, maar ook voor die van uw huurder. Afhankelijk van het type gebouw dient de registratie binnen de twee of vier maanden na ondertekening van het huurcontract te gebeuren.

Professionele hulp nodig?

Bent u een zelfstandige of bedrijfsleider en wilt u zekerheid hebben over over uw huurcontracten en uw rechten en plichten, weet dan dat u altijd bij ons terecht kan met uw vragen rond (ver)huren en (ver)kopen van vastgoed. Met de hulp van onze financiële architecten bent u er zeker van dat u de juiste keuzes maakt, die er op hun beurt voor zorgen dat uw investering maximaal rendeert.

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Kosteloos Webinar -  6 juni 2024

Privé vastgoed kopen met
de vennootschap

Inschrijven voor dit Webinar
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op