Wat doet een verzekerings-makelaar?

De verzekeringsmakelaar is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Je komt ze tegen in talloze facetten en hebt ze nodig om allerlei denkbare redenen, of je nu een particulier of een ondernemer bent. Wat in een ver verleden zijn oorsprong in de scheepvaart treft, is in al die eeuwen uitgegroeid tot een fundamenteel begrip in onze huidige economie.

Wat doet een verzekeringsmakelaar? Foto advies van lies

Wat is een verzekeringsmakelaar?

Een verzekeringsmakelaar is een gediplomeerd professional die u helpt met het vinden van de juiste verzekeringen. De verzekeringsmakelaar werkt neutraal waardoor hij in staat is om de beste deals te vinden voor zijn klanten.

Wat doet een verzekeringsmakelaar precies?

Het takenpakket van een verzekeringsmakelaar is op zijn minst veelzijdig te noemen. Kennis over de wet rond dit onderwerp is uiteraard een basisvereiste, maar het is niet het enige dat verwacht wordt van een goede makelaar. Naast een hele hoop competenties die je als verzekeringsmakelaar niet mag ontberen, worden volgende taken aan hem toegekend:

  • Het identificeren van de persoonlijke en/of bedrijfsrisico's;
  • Het adviseren omtrent de meest gepaste verzekering;
  • In samenwerking met de ombudsman jouw klachten behandelen.

Verder is het altijd maatwerk en staat hij logischerwijze dus in contact met meerdere verzekeringsbedrijven.

Daarboven zorgt hij dat zijn cliënt alle betrekkelijke informatie duidelijk en gesimplificeerd ter ore krijgt. Het vakjargon binnen het verzekeringswezen is voor ondeskundigen namelijk vaak onverstaanbaar.

Welke verzekeringen zijn er?

Er zijn in België globaal genomen drie soorten verzekeringen: schade-, levens- en zorgverzekeringen.

Schadeverzekeringen nemen het grootste gebied van het hele verzekeringswezen in. De verzekeringsmakelaar staat in verbinding met zowel de verzekeringsnemer als met de aanbieder van de verzekering. De makelaar is als het ware een vertrouwenspersoon voor de verzekerde.

Wat is het verschil tussen een verzekeringsmakelaar en een verzekeringsagent?

Het verschil tussen beide kan je onderscheiden in de (on)afhankelijkheid. Het is immers zo dat een verzekeringsagent vaak voor één groter verzekeringsbedrijf werkt, waar een makelaar onafhankelijk op zoek gaat naar de verzekering die voor zijn cliënt het meest voordelig is en hem hierin adviseert en bijstaat.

Het voordeel van het kiezen voor een verzekeringsmakelaar ten opzichte van een verzekeringsagent of een bank is voornamelijk dat het advies - en dan vooral voor de schadeverzekeringen - een breder bereik heeft en meer op maat is. Dit komt doordat het aanbod van verzekeringsmaatschappijen doorgaans uitgebreider is.

Hoeveel verdient een verzekeringsmakelaar?

Het loon van een verzekeringsmakelaar is gemiddeld 36.000 euro per jaar.

Het minimum ligt hierbij rond de 29.000 euro en het maximumrond de 44.000.

Net zoals bij andere beroepen en functies hangt de hoogte van je salaris deels af van je werkervaring.

Daarnaast ontvangt de verzekeringsmakelaar van de verzekeringsmaatschappijen commissies, procentueel verbonden aan de polissen die hij met zijn cliënten afsluit. Vanwege deze correlatie tussen neutraliteit en het ontvangen van commissies is het voor cliënten dus vaak voordeliger om in zee te gaan met de grotere makelaars, waarvan de grootste in België Vanbreda is.

Grotere bedrijven kunnen een samenwerking aangaan met een breder spectrum aan verzekeringsaanbieders en zo hun verleende maatwerk verder optimaliseren.

Hoe kan je zelf verzekeringsmakelaar worden?

Is jouw interesse opgeflakkerd en wil je graag een opleiding verzekeringsmakelaar volgen? Of ben je gewoon benieuwd welke weg je dan moet bewandelen? Lees dan verder om te weten te komen welke stappen je moet ondernemen om zelf een verzekeringsmakelaar te worden.

De eisen die men stelt om als verzekeringsmakelaar aan de slag te kunnen, worden verdeeld in twee hoofdgroepen. Enerzijds heb je de eisen rondom het diploma, anderzijds de verplichte registratie.

Om te beginnen moet men kunnen aantonen dat men over de juiste theoretische kennis beschikt, maar ook over voldoende praktische ervaring. Verder moet men de verzekeringen afsluiten die je nodig hebt om als onderneming te starten. Sommige worden enkel sterk aangeraden, maar zijn niet verplicht.

De juiste stappen die dienen gezet te worden, zijn de volgende:

  • Behaal het diploma Hoger Secundair Onderwijs;
  • Volg de opleiding van verzekeringsmakelaar (Avondonderwijs, Bachelor Financiën en verzekeringen, Master Financiën);
  • Laat je registreren en erkennen door de FSMA;
  • Start je eigen onderneming in verzekeringen.

Zoals je ziet, kan je dus een opleiding verzekeringsmakelaar volgen. Dit kan in het avondonderwijs of via een Bachelor Financiën en Verzekeringen. Wel wordt geëist dat je een diploma voorlegt van het Hoger Secundair Onderwijs. Een diploma Bedrijfsbeheer is niet meer nodig. Dit is afgeschaft vanaf 1 september 2018. Wel zijn registratie en erkenning door de FSMA noodzakelijk. De FSMA is een autoritaire instelling die toezicht houdt op de financiële sector in België.

Het profiel van een goede verzekeringsmakelaar?

Als je alles behaald hebt om te kunnen beginnen als verzekeringsmakelaar, zijn er nog een aantal vaardigheden waarmee je bij jezelf het onderste uit de kan haalt. Met deze competenties zal je gegarandeerd een goede verzekeringsmakelaar worden:

  • Dienstverlenend;
  • Zelfverzekerd;
  • Stressbestendig;
  • Communicatief sterk;
  • Klantgericht;
  • Goed kunnen luisteren;
  • Kunnen netwerken;
  • Doorzettingsvermogen.

Hoe kan je veranderen van verzekeringsmakelaar?

Een algemeen gekend probleem binnen het verzekeringswezen is de manier om te veranderen van verzekeringsmakelaar. Je kan bijvoorbeeld niet maandelijks opzeggen. De ombudsman heeft dit probleem reeds aangekaart, maar weinig is sindsdien veranderd. Wij zetten hier de stappen voor je op een rijtje:

  1. Kijk of je nog lopende polissen hebt, zo ja: geef dit door aan je nieuwe makelaar;
  2. Stuur 3 maanden voor einde contract een aangetekende brief;
  3. De nieuwe makelaar laat je een document tekenen van wijziging tussenpersoon;
  4. Je polissen komen bij de nieuwe makelaar terecht.

Beste verzekeringsmakelaar voor bedrijfsleiders in België?

De beste verzekeringsmakelaar voor bedrijfsleiders in België is House of Finance. Wij zijn een financieel adviesbureau dat tevens ook verzekeringsmakelaar is. Dit stelt ons in staat om een totaaloplossing te bieden op basis van de noden en wensen van bedrijfsleiders en managers in België.

Wij willen het onbekend en onbenut potentieel zichtbaar maken en bedrijfsleiders helpen het maximale rendement uit hun vermogen te halen. Het optimaliseren van verzekeringen is één van de hoofdpijlers binnen ons traject.

Roberto Musardo die naar de camera kijkt
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op