Vastgoed is vast goed

Huizenprijzen in België: overzicht 2022

Mar 11, 2024
Erwin Achten
Financial Mentor
Informatie over de huizenprijzen in België

U bent misschien op zoek naar een nieuw ​​huis, of wellicht kent u iemand die onlangs een huis aangekocht heeft. Dan weet u uiteraard dat de onroerendgoedmarkt momenteel erg complex en moeilijk is. Door de huidige economische ontwikkelingen en een redelijk verzadigde huizenmarkt, zijn de afgelopen jaren de huizenprijzen zienderogen gestegen. Door de hoge onzekerheid en de factoren die van belang zijn voor de ontwikkeling van de woningmarkt is er nog geen goede lange termijn prognose te maken wat betreft de huizenprijzen in België.

—--------------------------------

Inhoudsopgave

 1. Invloed van inflatie op huizenprijzen in België
 2. Evolutie huizenprijzen en koopgedrag
 3. Huizenprijzen verschillen per gewest en regio
 4. Top 5 duurste gemeentes in België
 5. Top 5 goedkoopste gemeentes in België
 6. De ontwikkeling van de hypotheekrente
 7. Verwachting van de huizenprijzen in 2023
 8. Afbakening van de woningmarkt
 9. Advies bij aankoop van een huis

—--------------------------------

Invloed inflatie op huizenprijzen België

Door de zeer hoge inflatie en de grote stijging van de kapitaalmarktrente, is de hypotheekrente aan het stijgen. Toch is de verwachting dat huizenprijzen de komende jaren in België zullen blijven groeien. De inflatie in België bedraagt op dit moment zo'n 10 procent. Hierdoor zijn de prijzen van allerhande levensmiddelen en de energiekosten behoorlijk gestegen.

Evolutie huizenprijzen en koopgedrag

Een aarzeling bij mensen die een huis willen kopen is op dit moment dan ook niet verbazingwekkend. De gemiddelde huizenprijzen zijn in een jaar ongeveer gestegen met om en nabij 6 procent.

Uiteraard is het voor de huidige huizenbezitters zo, dat hun huis ook in waarde is gestegen. Hierdoor is het voor deze groep nog steeds interessant om een overstap te maken naar een grotere woning. Dit gegeven zijn ook terug te vinden in de verkoopcijfers. De gemiddelde leeftijd van een koper van een huis is in 2022 39 jaren. Dit was vorig jaar rond dezelfde tijd aanzienlijk lager.

Dit geeft aan dat steeds minder jonge mensen een huis kopen, maar dat de huidige huizenbezitters nog wel een aankoop doen.

Huizenprijzen verschillen per gewest en regio

De grafiek van de huizenprijzen in België laat bijvoorbeeld zien dat de huizen met gesloten of halfopen bebouwing 13,3% gestegen in waarde en prijs ten opzichte van 2021. Voor huizen met een open bebouwing is dit 9,4% gestegen. Uiteraard verschillen deze stijgende lijnen in de huizenprijzen in België grafiek per regio en gewest.

Als er gekeken wordt naar de appartementen is daar een stijging te bespeuren van 7,1%. De evolutie huizenprijzen laat zien dat de groei iets aftopt, maar er nog steeds groei is de komende jaren. De prijzen zijn per gemeente nogal verschillend.

Prijs per m2 per gemeente Prijs van appartement en huis per m2
Stad Appartement gemiddelde prijs per m² Huis gemiddelde prijs per m²
Aalst € 2.336 € 1.948
Antwerpen € 2.808 € 2.455
Bergen € 1.792 € 1.426
Brugge € 2.928 € 2.224
Brussel € 3.715 € 2.970
Charleroi € 1.721 € 1.228
Doornik € 2.171 € 1.612
Gent € 3.213 € 2.640
Hasselt € 3.008 € 2.088
Kortrijk € 2.692 € 1.848
La Louvière € 1.645 € 1.344
Leuven € 3.653 € 3.052
Luik € 2.339 € 1.682
Mechelen € 2.894 € 2.512
Namen € 2.611 € 1.916
Oostende € 2.919 € 2.127
Sint-Niklaas € 2.366 € 2.115
Ukkel € 4.043 € 3.878

Top 5 duurste gemeentes in België:

 1. Sint-Martens-Latem
 2. Knokke-Heist
 3. Lasne
 4. Terhulpen
 5. Tervuren

Top 5 goedkoopste gemeentes in België (deze zijn voornamelijk terug te vinden in het Waals gewest):

 1. Hastiere
 2. Froidchapelle
 3. Quievrain
 4. Virionval
 5. Quaregnon

De huizenprijzen in België variëren zoals u ziet per gebied. Dit effect kan een keuze bepalen bij het kopen van een huis.

Goedkoopste en duurste gemeente in België

De ontwikkeling van de hypotheekrente

Het aftoppen van de stijgende lijn, komt voornamelijk voort uit de hogere hypotheekrentes, die nu steeds vaker in het nieuws van de dag te zien zijn. De rentevoeten die er betaald moeten worden als men een woninglening af wil sluiten liggen nu dan ook bijna 1 procent hoger dan vorige jaar rond dezelfde tijd. De banken volgen elkaar in rap tempo op met het verhogen van de vaste hypotheekrente voor de lange termijn.

Toch is er een tendens te zien, dat steeds meer mensen de afgelopen jaren hun hypotheekrente vast zetten voor de langere termijn. Vaak voor 20 jaar wordt deze dan afgesloten. Dit heeft er puur mee te maken, dat de rente steeds verder gaat stijgen volgens analytici. Door de rente vast te gaan zetten, heeft men voor de langere termijn een rente die niet verder omhoog zal gaan. Als de stijging van de huizenprijzen per jaar zal afnemen zit u nog goed met een vaste hypotheekrente. De huizenprijzen in België en een hypotheek kunnen voor een groot deel op elkaar afgestemd worden.

Verwachting van de huizenprijzen in 2023

De verwachting van de huizenprijzen voor 2023 is volgens experts en analytici nog steeds stijgen, maar de extreme stijging van het afgelopen jaar, zal naar verwachting af gaan toppen. Uiteindelijk zal er door een hogere hypotheekrente en inflatie een minder grote vraag zijn naar koopwoningen. Dit gegeven zal de groei wat gaan temperen. Het aantal transacties zal gestaag gaan afnemen.

Op de langere termijn zal dit de rust op de huizenmarkt zeer zeker ten goede gaan komen. De stijging van de huizenprijzen per jaar zullen de komende 5 jaar elk jaar iets afnemen. Sommige modellen geven zelfs aan dat er binnen 2 jaar weer een waarde afneming van de koopprijs zal komen. Het is altijd koffiedik kijken bij de huidige maatschappelijke ontwikkelingen, maar dat de groei zal afnemen de komende jaren is zeer zeker.

De verwachting van de huizenprijzen in de komende jaren in België zien er dan ook gunstig uit voor een jongere doelgroep huizenkopers.

Afbakening van de woningmarkt

Uit een onderzoek van de ING blijkt dat steeds meer Belgen graag groter en energie efficiënter willen gaan wonen. De huidige energieprijzen zullen echter er voor gaan zorgen dat steeds meer mensen gaan investeren in "groene energie." Er mag hierbij gedacht worden aan warmtepompen, zonnepanelen en het isoleren van woningen. Hierbij gaan uiteraard grote bedragen gemoeid. Hierdoor is het in vele gevallen interessant een hogere lening of hypotheek af te sluiten bij uw bank. Hierdoor heeft u financiële ruimte om te investeren in het klimaatneutraal maken van uw huis.

Deze investering zal zich bij een eventuele verkoop van uw woning zich uiteraard terugbetalen. De vraagprijs van een woning gaat vele percentages omhoog bij een energiezuiniger huis. De nieuwe koper zal namelijk minder hoge maandelijkse lasten hebben bij de energiemaatschappijen. Bij het volledig ontkoppelen van het gas- en energienet zal die vele duizenden Euro's per jaar afhankelijk van de grote van een huis kunnen opleveren.

Advies bij een aankoop van een huis

Omdat het kopen van huizen een delicate en ingewikkelde kwestie is, is het van belang dat u advies en hulp kunt krijgen bij een professionele partij. Omdat de huizenprijzen in België ondoorzichtig zijn, is het fijn als er een bank is die naar uw persoonlijke wensen luistert. Er zijn verschillende hypotheken op maat te vinden die aansluiten op uw eigen financiële situatie. De huizenprijzen in België zullen zich altijd blijven ontwikkelen.

Bent u een bedrijfsleider of manager die zijn/haar vastgoedportfolio wil uitbouwen? Vergeet dan geen kosteloos kennismakingsgesprek in te plannen met één van onze financiële architecten. Wij helpen u graag met al uw vragen omtrent vastgoed en investeringen.

Kosteloos Webinar -  25 april 2024

8 investeringstechnieken
voor bedrijfsleiders

Inschrijven voor dit Webinar
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op